Καταργούνται 127 ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα

Καταργούνται 127 ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα
Δύο ΔΟΥ στην Πέλλα. Η Ειδική Επιτροπή Ενοποιήσεων ολοκλήρωσε το σχετικό πόρισμα.
Στην κατάργηση 127 ΔΟΥ σε ολόκληρη την επικράτεια, εντός του τρέχοντος έτους, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του κράτους, της ελαχιστοποίησης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των εσόδων μέσω της βελτίωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.
Η Ειδική Επιτροπή Ενοποιήσεων ΔΟΥ ολοκλήρωσε το σχετικό πόρισμα και το παρουσίασε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Γ. Στουρνάρα, του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη και όλων των γενικών διευθυντών που εμπλέκονται στο θέμα της ενοποίησης των ΔΟΥ.
Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των ΔΟΥ στη χώρα, έως το τέλος του έτους:
• Στην Αττική παραμένουν 41 ΔΟΥ (καταργούνται 28).
• Στη Θεσσαλονίκη παραμένουν 11 ΔΟΥ (καταργούνται 6).
• Σε 13 νομούς παραμένουν από δύο (2) ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 35), ήτοι: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτίας, Δωδεκάνησα, Έβρος, Ηράκλειο, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Χαλκιδικής.
• Σε 36 νομούς παραμένει μία (1) ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 58).
Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ΔΟΥ που θα παραμείνουν εν λειτουργία (114) επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα).
Επιπλέον, σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια, όπως η επάρκεια των κτιρίων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, επιλέχθηκαν τα κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ.
Τέλος, λήφθηκαν υπόψη και κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, όπως η δυσκολία πρόσβασης, ο νησιωτικός και ορεινός χαρακτήρας, καθώς και οι ακριτικές-παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό, όπου καταργούνται ΔΟΥ, να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Τα Γραφεία αυτά θα στεγαστούν στα υφιστάμενα κτίρια των ΟΤΑ ή των ΚΕΠ, με σκοπό τόσο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ενιαίους χώρους, όσο και την επίτευξη συνεργιών μείωσης του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.
Όφελος 15 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το όφελος από τις ενοποιήσεις των ΔΟΥ ανέρχεται σε 800.000 ευρώ το μήνα, ενώ το αντίστοιχο κόστος θα ανέλθει σε 4 εκατ. ευρώ και συνεπώς θα αποσβεστεί σε 5 μήνες περίπου.
Άρα το συνολικό όφελος για το κράτος κατά τη διετία 2013-2014 θα ανέλθει σε 15 εκατ. ευρώ. Για την θετική αυτή έκβαση σε ότι αφορά τον δήμο Πέλλας, μίλησε ο δήμαρχος Γ. Στάμκος στο ΔΣ της Παρασκευής, 12ης Οκτωβρίου, όπου μεταξύ άλλων τόνισε τη σημαντικότητα της συνένωσης δυνάμεων φορέων και δήμου, για να επιτευχθεί ο στόχος. Άλλωστε, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, Αθανάσιος Ξυνίδης αναφέρθηκε στο θέμα τις προηγούμενες μέρες, μιλώντας στο ''Ράδιο Πέλλα'' και τη Χριστίνα Παπαδοπούλου: «Η ευνοϊκή έκβαση της υπόθεσης της ΔΟΥ πρέπει να αποτελέσει μπούσουλα και πυξίδα για τον τρόπο που πρέπει να κινούνται οι φορείς, οι κάτοικοι αλλά και οι άρχοντες της πόλης για να πετύχουν αποτελέσματα στις διεκδικήσεις τους, τουλάχιστον στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Δηλαδή, στο θέμα της ΔΟΥ πετύχαμε γιατί δε βγήκαμε προκαταβολικά να πανηγυρίσουμε με δελτία τύπου, ούτε με αυτά του τύπου ''κατόπιν ενεργειών μου'', αλλά με κοινή συναινέση ακόμη και τώρα δεν βγήκε ένα δελτίο από τους φορείς που παραβρέθηκαν και πέτυχαν τον στόχο, αλλά εσείς ως δημοσιογράφοι καλύψατε δεοντολογικά το θέμα. Όταν λοιπόν υπάρχει συγκρότηση δυνάμεων και όλοι μαζί πάμε ενωμένα και χωρίς να θέλει κανείς να καπηλευτεί την επιτυχία από τον άλλο, τότε κατά ένα μεγάλο ποσοστό η επιτυχία θα έρθει. Επομένως, τον δρόμο μας τον δείχνει η επιτυχία της ΔΟΥ και σε άλλα θέματα υπάρχει μεθοδική προετοιμασία, όπως με το δικαστικό μέγαρο, αλλά θα πούμε κάτι όταν πρέπει και έχουμε υπαρκτά αποτελέσματα. Ο δήμος Πέλλας είναι ο 4ος μεγαλύτερος στην κεντρική Μακεδονία, οπότε πρέπει να διεκδικούμε για να μείνουν υπηρεσίες και να γίνουν έργα. Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη εκτός από μένα, ήταν οι Διονύσης Σταμενίτης, Παναγιώτης Σαραφούδης, Ιωάννης Κεχαγιάς, Ελένη Νατσιούδη και Γρηγόρης Στάμκος. Κανείς άλλος… Τη χαρά της επιτυχίας την αισθάνομαι γιατί επιτεύχθηκε ο στόχος, που ήταν να μείνει μία νευραλγική δημόσια υπηρεσία στον δήμο που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Το τελευταίο που πρέπει να λέμε ποιος συμμετείχε»… Χ.Π.