Λύσεις στα προβλήματα των σπαραγγοπαραγωγών

Λύσεις στα προβλήματα των σπαραγγοπαραγωγών
18 Νοεμβρίου, 2009

Λύσεις στα προβλήματα των σπαραγγοπαραγωγών

του νομού Πέλλας ανακοίνωσε η υφυπουργός, Θ. Τζάκρη στη διάρκεια σύσκεψης στους Γαλατάδες του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου.

Στη σύσκεψη για το σπαράγγι που έγινε στους Γαλατάδες του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, παρέστη η υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη.
Κατά τη σύσκεψη η κ. Τζάκρη έλαβε τον λόγο λέγοντας ότι η σύσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων συσκέψεων που έγιναν για το ίδιο θέμα κατά την περίοδο συγκομιδής του σπαραγγιού. «Συνεπώς τα προβλήματα της μειωμένης παραγωγής και της αδυναμίας διάθεσης του προϊόντος είναι ήδη σε όλους μας γνωστά και δεν χρειάζεται, όπως είπε, να ξαναναφερθώ σ' αυτά».
Έτσι ο λόγος της κ. Τζάκρη επικεντρώθηκε στην προσπάθεια που γίνεται σήμερα για την εξεύρεση λύσεων στα συσσωρευμένα προβλήματα, τόσο του κλάδου των σπαραγγοπαραγωγών, όσο και όλου του αγροτικού τομέα.
Αναφέρθηκε λοιπόν στα σχέδια και στις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες διακυβέρνησης να βάλει τις βάσεις για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, είτε πρόκειται για οργανωτικά, είτε για οικονομικά θέματα.
«Στη σημερινή δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και επειδή γνωρίζουμε ήδη ότι τα οικονομικά προβλήματα στον αγροτικό μας κόσμο έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα», ανέφερε η κ. Τζάκρη, «η κυβέρνηση στο πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή κατοχύρωσε το επίδομα αλληλεγγύης και στον αγροτικό κόσμο της χώρας και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ με χαμηλά εισοδήματα, ως ένα πρώτο βήμα βοήθειας και στήριξης του αγροτικού κόσμου».
Ανέφερε επίσης ότι «η κυβέρνησή μας αποφάσισε να δώσει αναδρομικά 30 ευρώ το μήνα αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ και άλλα 20 ευρώ από 1-1-2010.
Περαιτέρω αποφάσισε ήδη την αύξηση στην επιστροφή του ΦΠΑ των αγροτικών προϊόντων από 7% σε 11%».
Η κ. Τζάκρη ανέφερε επίσης ότι έχει ήδη αρχίσει συσκέψεις και συνεννοήσεις με αρμοδίους φορείς και τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ούτως ώστε να εκδίδεται έγκαιρα η απόφαση για την έγκριση των αιτήσεων μετακλητών εργατών, για να μη φτάνουμε στο σημείο να αρχίζουν οι αγροτικές εργασίες και να μην έχουμε ακόμη τους εργάτες που χρειαζόμαστε. Και ιδίως για το σπαράγγι που όπως όλοι γνωρίζουμε ξεκινά νωρίτερα από άλλα αγροτικά προϊόντα.
Η υφυπουργός ενημέρωσε επίσης για την προσπάθεια που κάνει η ίδια προσωπικά, ώστε να καταργηθεί η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής για τους μετακλητούς εργάτες γης και να αντικατασταθεί με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, για να μην επιβαρύνονται οι αγρότες με περαιτέρω έξοδα τραπεζικής προμήθειας.
Σε συνεννόηση δε με την αρμόδιο υπουργό και προκειμένου να αυξηθεί η εμπορία του σπαραγγιού, έχει πλέον την διαβεβαίωση της υπουργού ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει καμπάνια που να αφορά την προβολή του σπαραγγιού και στην εγχώρια αγορά, τόσο στην κρατική τηλεόραση, όσο και στο κανάλι argochannel, το οποίο ευελπιστεί ότι θα ξεκινήσει σύντομα να εκπέμπει.
Για το θέμα των αποζημιώσεων στους σπαραγγοπαραγωγούς για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, η κ. Τζάκρη είπε ότι δεν θα σταματήσει την προσπάθεια μέχρι επίτευξης του τελικού στόχου και για τον σκοπό αυτό ζήτησε την συνδρομή των ομάδων παραγωγών σπαραγγιού από ολόκληρη τη χώρα, ώστε να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην προσπάθεια που καταβάλει στα διάφορα Υπουργεία.
Και ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει το θέμα, παρά το ιδιαίτερα σοβαρό οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στον τρέχοντα προϋπολογισμό με την δημοσιονομική εκτροπή στην οποία μας οδήγησε η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στα τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, του οποίου το ΔΣ, το οποίο πρόκειται σύντομα να οριστεί, είναι αυτό που θα εγκρίνει τις αποζημιώσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών.
Γενικότερα για το θέμα των αποζημιώσεων, ανέφερε η κ. Τζάκρη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει ήδη την δυνατότητα αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να περιλαμβάνονται με σαφήνεια όλες οι ζημιές από όλους τους κινδύνους, για να γνωρίζουν οι παραγωγοί πότε δικαιούνται αποζημιώσεις και να μην παίζει ο κάθε υπουργός πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους, όπως κατά κόρο συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.
Ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκόμενους παραγωγούς ότι έχει πάρει το πράσινο φως για την ενίσχυση των παραγωγών ροδάκινου δια των ομάδων παραγωγών μέσω του ΛΑΕΚ, κάτι που δεν είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις, και ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων των ροδακινοπαραγωγών ανεξαρτήτως των ποσοτήτων που έχουν παραδοθεί και χωρίς καμία εξαίρεση.
Για το θέμα μάλιστα της έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων στους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου και της ενίσχυσης των ομάδων παραγωγών από το ίδιο το Υπουργείο, έχει ήδη κανονίσει συνάντηση εκ νέου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, με τον υφυπουργό κ. Καρχιμάκη και εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών.-

Σχόλια