Μάγεψαν» οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών το κοινό του Δήμου Πέλλας (εικόνες)

Μάγεψαν» οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών το κοινό του Δήμου Πέλλας (εικόνες)
1 Απριλίου, 2014

Μάγεψαν» οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών το κοινό του Δήμου Πέλλας (εικόνες)

H καθιερωμένη πλέον συναυλία του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία χρονιά το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Το φιλόμουσο κοινό της πόλης απόλαυσε τις προσπάθειες των ανερχόμενων καλλιτεχνών και βίωσε εκπλήξεις και ευχάριστες μουσικές συγκινήσεις. Την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος κ. Στάμκος Γρηγόριος, εκπρόσωπος της εκκλησίας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Στην έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η Βυζαντινή Χορωδία η οποία, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή παραδοσιακής βυζαντινής μουσικής Γιάννη Μαλάκου, έψαλε ύμνους της Μ. Τεσσαρακοστής, δημιουργώντας κατανυκτική ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν τα Σύνολα Μουσικής Δωματίου. Οι μαθήτριες των καθηγητριών πιάνου Κυριακής Ιωακειμίδου, Λίνας Πατρώνα, Ειρήνης Τζιόεβα και του καθηγητή βιολιού Γιώργου Ζαχαρούδη ερμήνευσαν έργα κλασικού ρεπερτορίου. Αμέσως μετά ακολούθησε η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής η οποία υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Λίνας Πατρώνα συγκλόνισε με τη μοναδική ερμηνεία έργων όπως, Carmina Burana, I'm singing in the rain, the phantom of the opera. Καθόλη την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής χορωδίας το κοινό δε σταμάτησε να χειροκροτεί, μένοντας άφωνο από τις δυνατότητες του σχολείου.
Το πρώτο μέρος της συναυλίας έκλεισε με τα ορχηστρικά σύνολα των καθηγητριών πιάνου Ίνας Παπαδοπούλου και κιθάρας Γιώτας Σίσκου που παρουσίασαν έργα Ελλήνων συνθετών αλλά και της διεθνούς μουσικής σκηνής, αναδεικνύοντας το ηχόχρωμα κάθε οργάνου. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ξεκίνησε με μουσικό σύνολο Ελληνικής Λαϊκής μουσικής υπό την διεύθυνση του καθηγητή μπουζουκιού Γιάννη Χριστοδούλου· συνέχισε με ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής υπό την διεύθυνση του καθηγητή παραδοσιακών εγχόρδων Αβραάμ Παπαϊωάννου, θυμίζοντάς μας αγαπημένα τραγούδια της Μικρασιατικής Παράδοσης. Σειρά είχαν οι μικροί πόντιοι βιρτουόζοι οι οποίοι υπό τη διεύθυνση του καθηγητή ποντιακής λύρας Αλέξη Στεφανίδη συγκίνησαν αλλά και ενθουσίασαν το κοινό με τις μοναδικές τους ερμηνείες. Την εκδήλωση έκλεισε η μπάντα των χάλκινων, ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Θράκης και της Μακεδονίας. Οι καθηγητές του κλαρίνου Γιώργος Τερζής, των κρουστών Δημήτρης Ντάκας, και κανονακίου Θανάσης Κάππας ήταν παρόντες σε όλα τα παραδοσιακά μουσικά σύνολα, καθοδηγώντας του μαθητές τους αλλά και μερικές φορές συμμετέχοντας σ'αυτά.
Κατά την ομιλία του ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, κύριος Μενέλαος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην 17χρονη ιστορία του σχολείου και την προσφορά του στον πολιτισμό του τόπου μας. Ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας του, παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες που το αναδεικνύουν σε ένα ξεχωριστό σχολείο στο οποίο οι μαθητές του εργάζονται ομαδικά, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και «εκφράζονται» καλλιτεχνικά. Επιπλέον, οι μαθητές με τη συμμετοχή τους σε συναυλίες και σε άλλες δραστηριότητες αποκτούν δεξιότητες, βιώνουν συναισθήματα και απολαμβάνουν την καθημερινότητα ενός ζωντανού, δημιουργικού σχολείου. Επίσης ο Διευθυντής ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των μαθητών του Γυμνασίου και της Α' Λυκείου για το σχ. έτος 2014-2015, η οποία ξεκινά με τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Διευκρίνισε δε πως η διαδικασία επιλογής αφορά μόνο στη μουσική αντίληψη των παιδιών και όχι στον έλεγχο προηγούμενων μουσικών γνώσεων. Τέλος, κάλεσε όλους τους φορείς της γενικής και μουσικής εκπαίδευσης σε συνεργασίες και πρωτοβουλίες, ώστε να αναδειχθεί και να προαχθεί η τέχνη και ο πολιτισμός, αξίες που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι στην εποχή μας.

Ο Διευθυντής
Μενέλαος Μιχαηλίδης

Σχόλια