Μετά την ειδική βάμβακος, πιστώσεις ΕΛΓΑ 50 εκατ. ευρώ και έκτακτη ενίσχυση 70 εκατ. στα ροδάκινα

Μετά την ειδική βάμβακος, πιστώσεις ΕΛΓΑ 50 εκατ. ευρώ και έκτακτη ενίσχυση 70 εκατ. στα ροδάκινα
4 Απριλίου, 2023

Μετά την ειδική βάμβακος, πιστώσεις ΕΛΓΑ 50 εκατ. ευρώ και έκτακτη ενίσχυση 70 εκατ. στα ροδάκινα

Την έγκριση μεταφοράς κονδυλίου 50 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία προς τον ΕΛΓΑ αναμένουν οι ιθύνοντες του οργανισμού μέσα στα επόμενα 24ωρα, προκειμένου να προχωρήσουν στην πληρωμή αποζημιώσεων, με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να διευκρινίζει πως η πληρωμή αυτή θα γίνει μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (12 Απριλίου), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται επίσπευση της διαδικασίας, όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΛΓΑ..

Στελέχη του οργανισμού, αναφέρουν ότι οι αποζημιώσεις αυτές καλύπτουν μεγάλο μέρος της χώρας, ουσιαστικά όπου έχουν βγει εγκρίσεις, ενώ η Θεσσαλία φαίνεται πως θα εισπράξειει τη μερίδα του λέοντος από το ποσό αυτό, καθώς για μια σειρά από καταγραφές ζημιών της περασμένης άνοιξης που είχαν εγκριθεί δεν είχε δοθεί ούτε η προκαταβολή.

Από την άλλη, κάποιες προκαταβολές θα εξοφληθούν, κλείνοντας μεγάλο μέρος των εκκρεμοτήτων που άφησαν ζημιές από παγετούς και θεομηνίες οι οποίες εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ το 2022.

Σίγουρη πάντως μπορεί να θεωρείται για αυτήν την εβδομάδα, η πληρωμή των κρατικών ενισχύσεων ύψους 25,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγών, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στις αγορές αυτών των προϊόντων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ενίσχυση για τα κάστανα αφορά σε 57.332 παραγωγικά στρέμματα καστανιάς και 4.885 δικαιούχους με ύψος ενίσχυσης 150€/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 7.438.750€. Η ενίσχυση για τα μήλα αφορά σε 74.950 παραγωγικά στρέμματα μηλιάς και 6.710 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 250€/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 17.706.680€».

Με την ολοκλήρωση της πληρωμής αυτής και με δεδομένο ότι κλείνει η υπόθεση της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, οι ιθύνοντες των αγροτικών πληρωμών, έχουν σε προτεραιότητα την εξόφληση της άλλης έκτακτης ενίσχυσης που αφορά στα ροδάκινα.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η πληρωμή αυτή θα γίνει επίσης μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο και εδώ εκκρεμεί η έγκριση πίστωσης από το υπουργείο Οικονομικών. Τα χρήματα πάντως φαίνεται πως είναι «διαθέσιμα για ανάληψη» από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των δικαιούχων παραγωγών.

To αίτημα δέσμευσης ποσού για ενισχύσεις σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια με 70 ευρώ το στρέμμα έχει αποσταλεί εδώ και ένα μήνα περίπου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι για τις ίδιες καλλιέργειες προβλέπεται αποζημίωση 80 ευρώ το στρέμμα για τις επιτραπέζιες ποικιλίες και 65 ευρώ για τα συμπύρηνα, για καλλιέργειες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω του 30% για ζημιές από βροχοπτώσεις το περασμένο καλοκαίρι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

Καταβλήθηκαν 152,3 εκατ. ευρώ σε 37.037 βαμβακοπαραγωγούς - Πριν τις εορτές του Πάσχα οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις της φυτικής παραγωγής

Ολοκληρώθηκαν χθες 3.4.2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι προβλεπόμενοι έλεγχοι για μια σειρά φυτικών προϊόντων που λαμβάνουν ειδική και συνδεδεμένες ενισχύσεις, ώστε να προσδιορισθούν οι συνολικά επιλέξιμες εκτάσεις και να υπολογισθεί το ποσό ενίσχυσης ανά στρέμμα και να αρχίσει σταδιακά η πληρωμή τους.

Με βάση αυτά τα στοιχεία προσδιορίσθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ειδική ενίσχυση βάμβακος σε 72,5 ευρώ ανά στρέμμα και εκδόθηκε η πρώτη εντολή πληρωμής για 37.037 βαμβακοπαραγωγούς, στους οποίους ήδη καταβλήθηκαν συνολικά 152,3 εκ ευρώ. Η καταβολή γίνεται  μετά το κλείσιμο της εκκοκκιστικής περιόδου, η οποία  είχε παραταθεί -μετά από αίτημα της Διεπαγγελματικής Βάμβακος. Για όσους βαμβακοπαραγωγούς σε αυτή την πρώτη πληρωμή δεν καταβλήθηκε η ειδική ενίσχυση, λόγω ευρημάτων στο διοικητικό ή επιτόπιο έλεγχο, αυτή θα ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στην συνέχεια και  πριν τις εορτές του Πάσχα, θα καταβληθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις της φυτικής παραγωγής, όπως του σκληρού σίτου, των σανοδοτικών και κτηνοτροφικών ψυχανθών, των βρώσιμων οσπρίων κλπ.

Παράλληλα μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων ξεκινά εντός της εβδομάδας η καταβολή  για τις αποζημιώσεις των μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και των de minimis για όσους παραγωγούς στοιχειοθετήθηκε σημαντική  απώλεια εισοδήματος.

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν την ζωική παραγωγή θα πληρωθούν προς το τέλος Απριλίου, όπως κάθε χρόνο, ενώ μετά και μέχρι τις 14 Μαΐου θα γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές Ενιαίας Ενίσχυσης και προκαταβολής βιολογικών που εκκρεμούν διασταυρώσεις αρχείων με την ΑΑΔΕ.

Μέσα στην εβδομάδα προωθείται η υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες για την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες παραμέτρους που έχουν επέλθει με την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027, ώστε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία της δανειοδότησης  των αγροτών.

Τέλος οι αποζημιώσεις  για ζημιές από τον  ΕΛΓΑ ύψους 50 εκ ευρώ, θα καταβληθούν στους παραγωγούς, όπως έχει προγραμματισθεί έως την  Μεγάλη Τετάρτη 12.4.2023. 

Με τις παραπάνω πληρωμές και την έναρξη της δανειοδότησης μέσω της κάρτας αγρότη που ενεργοποιείται άμεσα, διευκολύνονται οι παραγωγοί σε μια κρίσιμη καλλιεργητική περίοδο με την απόκτηση της αναγκαίας χρηματοδοτικής ρευστότητας για τις παραγωγικές τους διαδικασίες.

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια