Μέτρα πρόληψης για τον Καταρροϊκό Πυρετό
Μέτρα πρόληψης για τον Καταρροϊκό Πυρετό
Μετά την περσινή χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Καταρροϊκός Πυρετός πήρε μορφή πανδημίας για τη χώρα μας, οφείλουμε να επαγρυπνούμε προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής μας.
Προληπτικά μέτρα απαιτείται να λαμβάνονται από κάθε κτηνοτρόφο, διότι εκτός από την περσινή μεγάλη εξάπλωση του ενδιάμεσου ξενιστή της ασθένειας (σκνίπα του γένους Colicoides), είχαμε έναν ήπιο και με πολύ υγρασία χειμώνα, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη των συγκεκριμένων εντόμων και πρέπει να μας θέτει σε επιφυλακή.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι πρέπει από τις αρχές Μαρτίου να προβούν σε προληπτικά μέτρα καταπολέμησης της σκνίπας, όπως:
• Ψεκασμούς των κοπροσωρών, ποτιστρών και σημείων με υγρασία.
• Τακτική απομάκρυνση των κοπροσωρών.
• Μέριμνα ώστε να μην δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά στις σταυλικές εγκαταστάσεις.
• Τοποθέτηση φύλλων μαζικής παγίδευσης
• Τοποθέτηση ψεκασμένων φύλλων απώθησης
Τα παραπάνω μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με τον γεωπόνο - ζωοτέχνη, επιστημονικό σύμβουλο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Λάζαρο Παρασκευαΐδη, αποτελούν τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα στην αρχή του.
Επισημαίνεται ότι τόσο η επιστημονική γνώση όσο και η εμπειρία δείχνουν πως η πρόληψη είναι πολύ πιο φθηνή και αποτελεσματική από τη θεραπεία. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο η πρόληψη μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων όπως η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ο στιγματισμός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στις γαλακτοβιομηχανίες και η μεγάλη αναστάτωση στην παραγωγική διαδικασία.
Ο Δήμος Έδεσσας θα προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κτηνοτρόφων, καθώς από τη σημερινή αδιαφορία ή έλλειψη ενημέρωσης μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες.