ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ 87η ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ 87η ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
18 Μαρτίου, 2006

ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ 87η ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

E-mail: [email protected]

17/5/2006

ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ 87η ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τιμούμε και εφέτος τους μάρτυρες της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Την περίοδο 1916-1923 περισσότεροι από 350.000 Πόντιοι εξοντώθηκαν κι όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και σε όλον τον κόσμο.

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για medicinesure.com τα δραματικά γεγονότα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο πόνος έγινε μνήμη συλλογική, έγινε κοινωνική συνείδηση, θέλουμε να γίνει δικαίωση.

Οι πρόσφυγες είναι πολίτες του κόσμου. Εξαναγκάστηκαν να πάρουν τους δρόμους, γνώρισαν τον κόσμο, δημιούργησαν και κέρδισαν ένα μέλλον που κανείς δεν τους χάρισε. Πάντα περήφανοι και αξιοπρεπείς πρόσφεραν περισσότερα από όσα το κράτος ξόδεψε για την αποκατάστασή τους. Εδώ στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια οι πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας κατάφεραν να διπλασιάσουν το Εγχώριο Εθνικό Προϊόν.

Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αυτή η συλλογική μνήμη θα πρέπει να συνδυαστεί με την ενιαία δράση για να κατανοήσουμε απλές αλήθειες που ανοίγουν τον δρόμο για ένα κόσμο ειρηνικό, χωρίς μισαλλοδοξίες, χωρίς τυφλούς φανατισμούς. Αυτές τις απλές αλήθειες του σεβασμού της ιδιαιτερότητας κάθε πολιτισμού και κάθε θρησκείας θα πρέπει, πριν τις απαιτήσουμε από όλους, να τις αποδεχθούμε ως βασικό κανόνα της δικής μας συμπεριφοράς.

Αυτό σημαίνει πριν από όλα ενωτικό χαρακτήρα στην επέτειο της μνήμης της γενοκτονίας.

Αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη να παραμερίσουμε δευτερεύουσες αντιθέσεις και να συμβάλουμε όλοι στην εθνική ενότητα, στην ομοψυχία και ομοθυμία.

 

Σχόλια