“Να δοθεί άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών λόγω απώλειας εισοδήματος από de minimis ή με άλλο τρόπο”

“Να δοθεί άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών λόγω απώλειας εισοδήματος από de minimis ή με άλλο τρόπο”
Μάρτιος 23rd, 2018

“Να δοθεί άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών λόγω απώλειας εισοδήματος από de minimis ή με άλλο τρόπο”

 

Επιστολή του βουλευτή σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ενόψει της συνάντησης τους με τους βουλευτές και τους αγρότες την Τετάρτη 28/03/18 στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας

Ο βουλευτής στηρίζει το αίτημα των ροδακινοπαραγωγών που δεν μπόρεσαν λόγω των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων του αγροτικού χώρου να «συνέλθουν» από τις επιπτώσεις του Ρώσικου εμπάργκο. Και αυτό με δεδομένο ότι οι συντριπτικά μεγαλύτερες ποσότητες της παραγωγής οδηγούντο ( πριν το Ρώσικο εμπάργκο) στην Ρώσικη αγορά χωρίς ιδιαίτερη και αυστηρή τυποποίηση που απαιτούν οι ποιοτικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Ακόμη η παντελής έλλειψη μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πολιτικής στον αγροτικό τομέα και στις δενδρώδεις καλλιέργειες ( στις οποίες οι αναδιαρθρώσεις είναι δυσκολότερες) από τις προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησε σε τυχαίες ή μιμητικές λογικές που καμιά σχέση δεν είχαν με την επιστημονική γεωργία.

Η αύξηση της παραγωγής μέσω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων επιτραπέζιου ροδακίνου κατά 17% από το 2006 ως το 2016 δεν συνοδεύτηκε από βελτίωση της ικανότητας του αγροτικού κόσμου να συγκεντρώνει το προϊόν, να το τυποποιεί, να το συσκευάζει και να εξασφαλίζει αγορές με την αναγκαία διασπορά για να μπορεί να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες καταστάσεις.
Η έλλειψη εμπορικών συμπράξεων που οδήγησε στην αδυναμία ικανοποίησης της ζήτησης αυστηρά τυποποιημένου προϊόντος επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Οφείλουμε να σκύψουμε στο πρόβλημα και επιτέλους να χαράξουμε, μαζί με τους αγρότες και τις οργανώσεις τους, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πολιτική για το ροδάκινο, όπως και για τα άλλα προϊόντα της Πέλλας, της Ημαθίας, του Βελβεντού και της Πιερίας που παράγουν αρκετά κοινά αγροτικά προϊόντα.

Ως τότε όμως οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με εισοδηματική ενίσχυση το μειωμένο εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών που με τις εμπορικές τιμές που διαμορφώθηκαν το 2017 δεν είναι δυνατόν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον να μπορέσουν να ζήσουν, να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν με δεδομένη και την ουσιαστική ανυπαρξία αγροτικής τράπεζας που θα μπορούσε αποτελεσματικά να στηρίξει την καλλιέργεια.
Η άμεση απόφαση καταβολής εισοδηματικής ενίσχυσης για την απώλεια εισοδήματος στους ροδακινοπαραγωγούς μέσω de minimis ή άλλου μέσου είναι απόλυτα απαραίτητη σε αυτές τις συνθήκες.

Σχόλια