Νέα συνάντηση της Θεοδώρας Τζάκρη με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος Μουσειολογίας

Νέα συνάντηση της Θεοδώρας Τζάκρη με τον Πρόεδρο  του Διεθνούς Πανεπιστημίου για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος Μουσειολογίας
Μάρτιος 22nd, 2019

Νέα συνάντηση της Θεοδώρας Τζάκρη με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος Μουσειολογίας

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συναντήθηκε σήμερα 21 Μαρτίου 2019 εκ νέου στην Θεσσαλονίκη με τον Πρόεδρο της Διοικούσας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ. Γιώργο Στάμου για το θέμα της δημιουργίας Πανεπιστημιακού Τμήματος Μουσειολογίας και Επιμέλειας Εκθέσεων 4ετούς φοίτησης στην Έδεσσα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Όπως είναι γνωστό από προηγούμενα δελτία τύπου, η κ. Τζάκρη εμμένει στο θέμα αυτό και βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία  τόσο με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, όσο και  με τα άλλα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου,  όπως τον Πρύτανη του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρο της Διοικούσας του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Τζιώνα και τα μέλη της, τον κ. Δημήτρη Ψύλλο και την κ. Λήδα Πίψου, ενόψει της λήψης της κρίσιμης απόφασης της Διοικούσας για την έγκριση της σύστασης πανεπιστημιακού τμήματος στην Έδεσσα.

Πιο συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργεια Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας» - Κεφάλαιο Α΄ Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Η κ. Τζάκρη επιδιώκει να γίνει προσθήκη στο Άρθρο 2, παρ.1, περ. β) του σχεδίου νόμου και υποπερίπτωση γγ) ως εξής: Σχολές και Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. 1. Στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. ιδρύονται οι εξής Σχολές και Τμήματα ως εξής: α) Οικονομίας και διοίκησης β) Κοινωνικών Επιστημών με έδρα την Θεσσαλονίκη, η οποία συγκροτείται από τα εξής τμήματα αα), ββ) και γγ) Τμήμα Μουσειολογίας και Επιμέλειας Εκθέσεων (Curating) με έδρα την Έδεσσα.

Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε εκ νέου τον κ. Στάμου ότι το κτίριο στο οποίο μέχρι το 2013 λειτουργούσε το τμήμα «Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών» του Πανεπιστημίου Μακεδονία έχει την ετοιμότητα και την καταλληλότητα να φιλοξενήσει πανεπιστημιακά τμήματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου και πιο συγκεκριμένα προπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα τετραετούς φοίτησης στον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, όπως π.χ. το προπτυχιακό τμήμα τετραετούς φοίτησης «Μουσειολογίας και Επιμέλειας Εκθέσεων (Curating)».

Είναι επομένως εφικτή η ίδρυση στο χώρο αυτό στην Έδεσσα Πανεπιστημιακού Τμήματος τετραετούς φοίτησης (και μάλιστα από το αμέσως προσεχές ακαδημαϊκό έτος) στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας  στο γνωστικό αντικείμενο της Μουσειολογίας και στην Επιμέλειας Εκθέσεων (Curating).

Στο νέο αυτό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Έδεσσα, που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών, η διδασκαλία των μαθημάτων μπορεί να γίνεται και στην Αγγλική, ώστε να προσελκύσει φοιτητές και από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα στη Βόρεια Ελλάδα στη Μουσειολογία και την Επιμέλεια Εκθέσεων, ενώ μπορεί να συσταθεί και μεταπτυχιακό τμήμα στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο.

Ο κ. Στάμου συμφώνησε με την κ. Τζάκρη   ότι η πρότασή της  για την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος 4ετούς φοίτησης στην Έδεσσα στο γνωστικό αντικείμενο της Μουσειολογίας και της Οργάνωσης Εκθέσεων (Curating) καλύπτει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κενό, δεδομένου ότι αντίστοιχο τμήμα σε προπτυχιακό επίπεδο δεν λειτουργεί στο πλαίσιο κανενός άλλου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στον Βορειοελλαδικό χώρο, ενώ πράγματι αξιοποιεί και την σημαντική πολιτιστική υποδομή που υπάρχει στην Βόρεια Ελλάδα  (Αρχαιολογικό Μουσείο και Αρχαιολογικός χώρος της  Πέλλας, της Βεργίνας, του Δίου κ.λπ.) και ως εκ τούτου θα εξεταστεί πολύ σοβαρά από την Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Επίσης η κ. Τζάκρη επανέλαβε την πρότασή της για τη σύσταση στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Προγραμμάτων Διετούς φοίτησης σε διάφορες ειδικότητες που θα δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα τύπου 5 στους αποφοίτους ΕΠΑΛ σε διάφορες περιοχές της Πέλλας, ως εξής:

  • Στα Γιαννιτσά και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας Πρόγραμμα Διετούς Φοίτησης Συντήρησης Αρχαιοτήτων, μια ειδικότητα με μεγάλη ζήτηση που δεν υπάρχει ως ειδικότητα όχι μόνο στα τμήματα ΙΕΚ στα Γιαννιτσά, την Έδεσσα και την Αριδαία ή στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και πουθενά αλλού στον Ελλαδικό χώρο.
  • Στην Σκύδρα και πιο συγκεκριμένα στο ΚΕΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: 1) Τμήμα Διετούς Φοίτησης στο αντικείμενο της Τυποποίησης και της Συσκευασίας αγροτικών προϊόντων και 2) Τμήμα Διετούς φοίτησης στο αντικείμενο των Logistics Αγροτικών Προϊόντων. Ο χώρος του ΚΕΓΕ στην Σκύδρα που λειτουργεί ως Κέντρο είναι έτοιμος προς λειτουργία από το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οι ειδικότητες Logistics Αγροτικών Προϊόντων και Τυποποίησης & Συσκευασίας Αγροτικών Προϊόντων μπορούν κάλλιστα να λειτουργήσουν στη Σκύδρα και με την υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Τμήματος Logistics της Κατερίνης να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου να καταρτιστεί πάνω στα νέα αυτά ζητήματα, στα οποία ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας υστερεί.
  • Στην Παραλίμνη Γιαννιτσών στον χώρο του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Τμήμα Διετούς Φοίτησης Τυροκομίας και Γαλακτοκομίας. Στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Παραλίμνη Γιαννιτσών υπάρχει ένας χώρος διδασκαλίας που θα πρέπει να εξοπλιστεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα και επίσης υπάρχουν σταβλικές εγκαταστάσεις με εκτροφές προβάτων και αγελάδων γαλακτοπαραγωγής καθώς και σύγχρονα αμελκτήρια. Στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας υπάρχει ακόμη το κτίριο του ΕΛΟΓΑΚ, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα ανάλυσης γάλακτος, ενώ θα πρέπει να συστηθεί για την πληρότητα της εκπαίδευσης ένα μικρό τυροκομείο και μια μικρή μονάδα παστερίωσης γάλακτος.
  • Στην Αριδαία Τμήμα Διετούς Φοίτησης Θεραπειών Ιαματικής Αποκατάστασης. Τα Λουτρά του Λουτρακίου προσελκύουν ετησίως βάσει των επισήμων στοιχείων του Δήμου Αλμωπίας περί τους 1.500.000 λουόμενους (βάσει εισιτηρίων) με ανοδική πορεία που θα προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση σε πολλούς αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Ο κ. Στάμου σε ότι αφορά την πρόταση της κ. Τζάκρη για την ίδρυση προγραμμάτων διετούς φοίτησης επανέλαβε την άποψη που είχε εκφράσει στην σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή παρουσία των διευθυντών εκπαίδευσης ότι το διετές πρόγραμμα της Τυροκομίας και της Γαλακτοκομίας αξιοποιεί επίσης την πολύ σημαντική υποδομή του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας στην Παραλίμνη Γιαννιτσών που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα και τις ανάγκες του κοινού της Βορείου Ελλάδος για κατάρτιση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, εφόσον όσοι απόφοιτοι Λυκείου ήθελαν να καταρτιστούν στο αντικείμενο αυτό αποκτώντας επαγγελματικά δικαιώματα Επιπέδου 5 έπρεπε να φοιτήσουν στη Σχολή Γαλακτοκομίας των Ιωαννίνων.

Τέλος συμφώνησε ότι τόσο το Τμήμα Διετούς Φοίτησης στο αντικείμενο της Τυποποίησης και της Συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, όσο και το Τμήμα Διετούς φοίτησης στο αντικείμενο των Logistics Αγροτικών Προϊόντων που προτείνει η κ. Τζάκρη να λειτουργήσουν στον χώρο του ΚΕΓΕ στη Σκύδρα, που είναι έτοιμος προς λειτουργία από το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ικανοποιεί βασικές ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού του βορειοελλαδικού χώρου για κατάρτιση στα συγκεκριμένα αντικείμενα και ως εκ τούτου θα εξεταστούν από την Διοικούσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.-

 

Σχόλια