Νοικοκύρεμα των οικονομικών και σχέδια για ανάπτυξη του Δήμου Πέλλας στο 1ο debate ανάμεσα στους υποψήφιους Δημάρχους
Νοικοκύρεμα των οικονομικών και σχέδια για ανάπτυξη του Δήμου Πέλλας στο 1ο debate ανάμεσα στους υποψήφιους Δημάρχους
Με την ομιλία του πρώην Δημάρχου Γιαννιτσών Στέλιο Βαμβίνη ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα α η ανοιχτή συζήτηση «Ψήφισε σημαίνει», με πρωτοβουλία του σωματείου «Εν έργω» στο Δημαρχείο Γιαννιτσών.
Ο κύριος Βαμβίνης αναφέρθηκε στην τελευταία δεκαετή ιστορία του δήμου, καθώς και στην μετονομασία του από Δήμος Γιαννιτσών σε Πέλλας, μετά την συνένωσή του με τους δήμους Κύρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κρύας Βρύσης και Πέλλας.
Πολίτες ηλικίας από 16 ετών και άνω, ενημερώθηκαν παράλληλα για τις δράσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και το πως έχει αλλάξει και εξελιχθεί η περιοχή, αλλά και αυτές που έχει μείνει απλώς στα χαρτιά.
Εκτός από πολίτες, παρόντες ήταν και οι πέντε υποψήφιοι Δήμαρχοι, Γρηγόρης Στάμκος, Στάθης Καστερίδης, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ολυμπία Παπαδοπούλου, οι οποίοι «αναμετρήθηκαν» σε ένα πολύ ενδιαφέρον debate. Απαντώντας σε ερωτήσεις των νέων, ο καθένας δήλωσε ξεκάθαρα τις θέσεις του αλλά και τα σχέδια του για τον δήμο.
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ομιλητές, κατά κύριο λόγο ανάμεσα στον Γρηγόρη Στάμκο και Στάθη Καστερίδη.
Στην κατάμεστη αίθουσα, οι πέντε υποψήφιοι εξέφρασαν τα σχέδιά τους, που προτίθενται να υλοποιήσουν, εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία, στους τομείς της οικονομίας, της οργάνωσης, του τουρισμού, του πράσινου, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα σε ερωτήσεις σχετικά με τα οικονομικά και την οργάνωση του δήμου, δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:
Γρηγόρης Στάμκος: «Ξεκινήσαμε το 2011 αυτή η δημοτική παράταξη, στήνοντας τον Καλλικρατικό Δήμο Πέλλας. Δεν ήταν καθόλου εύκολο το εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπήρξαν και ανάλογες επιχορηγήσεις, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, όπως έγινε με το Καποδιστριακό. Είχαμε την υποχρέωση να πληρώσουμε ένα χρέος περισσότερο από 25 εκατ. ευρώ , φτάσαμε στο σημείο να μην μετράμε κάποια στιγμή κι αυτό ήτανε υποχρέωση μας. Πρέπει να πληρώσουμε όσους ανθρώπους που είχαν επενδύσει στο Δήμο. Αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο ο δήμος σήμερα να μην έχει οικονομικά προβλήματα, η αγορά να μας εμπιστεύεται».
Στάθης Καστερίδης: «Για την οργάνωση του δήμου δεν απαιτείται μόνο οργανόγραμμα αλλά απαιτεί και συνεργασία μεταξύ δημάρχου και συνεργατών, των υπαλλήλων αλλά και των πολιτών. Δυστυχώς όμως η πόρτα του δημάρχου ήταν πάντα ερμητικά κλειστή και δεν είχε επαφή ούτε με το υπαλληλικό προσωπικό, ούτε με τους συνεργάτες, για αυτό ο δήμος έμεινε τελευταίος στην ανάπτυξη. Ως προς τα οικονομικά έχω να πω ότι η κυβέρνηση έδωσε σε πολλούς δήμους χρήματα για να αποπληρώσουν κόκκινα δάνεια και μεταξύ αυτών και ο δήμος μας. Έτσι λοιπόν αυτό με το νοικοκύρεμα των οικονομικών είναι ένα παραμύθι που τελείωσε».
Ολυμπία Παπαδοπούλου: «Εμείς πάντα αυτό που λέγαμε και μέσα στα δημοτικά συμβούλια είναι ότι πάντα ο δήμος είναι το μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής. Και αυτό γιατί μέσα από το δήμο περνάνε τα προγράμματα και έτσι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα. Ήδη το κράτος χρωστάει 10 δις στους δήμους γι'αυτό έχει οικονομική απώλεια (...) Οι υπηρεσίες μας λειτουργούν κυρίως με την πρόσληψη εποχικών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα δήμο σε θέματα καθημερινότητας για ευκαιρίες. Οπότε ούτε τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι αυτά που θα λύσουν προβλήματα. Έρχονται κονδύλια τα οποία είναι πάρα πολύ λίγα με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο δήμος να αναπτυχθεί».
Ηλίας Θεοδωρίδης: «Η πολιτική είναι λόγος και δήμος σημαίνει δημοκρατία, τίποτα από τα δύο δεν ανθεί στον τόπο μας. Ο Δήμαρχος περηφανεύεται για την πολιτική του στα οικονομικά, όμως δεν γνωρίζει ο λαός τον ισολογισμό. Ο δήμος απελευθερώθηκε από χρέη, πρέπει να πει ο Δήμαρχος πόσα είναι αυτά τα χρέη, με ποιο τρόπο τα διόρθωσε, ποιος πλήρωσε αυτά τα χρήματα και πόσα ακόμα εκκρεμούν. Όσον αφορά την οργάνωση, πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση του δήμου με αξιοκρατία και αξιολόγηση. Να αλλάξουν οι δομές. Για να γίνουμε Ευρωπαίοι πρέπει με τις πράξεις μας να συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό γίνεσθαι».
Θεόδωρος Θεοδωρίδης: «Πρέπει να δώσουμε λύσεις σε σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν δήμοι που έχουν τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες, υπάρχουν άλλοι που είναι στη μέση, υπάρχουν αυτοί που είναι χαμηλά και νομίζω ότι εσείς θα πρέπει να κρίνετε που ακριβώς κινείται ο δικός μας δήμος. Το ''νοικοκύρεμα'' του δήμου είναι γενικότερη πολιτική του κράτους. Με αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να γίνουν τίποτα, πρέπει να ψάξουμε άλλους τρόπους εσόδων. Ποιοι είναι αυτοί: η αξιοποίηση τους γραφείου της περιφέρειας στις Βρυξέλλες όπου μπορούμε να εντάξουμε έργα στα κοινοτικά ταμεία, να ολοκληρώσουμε το ΕΣΠΑ 2014-2020, να συντάξουμε μελέτες για την ωρίμανση έργων για το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 (...) Γύρισα όλη την περιφέρεια του δήμου μας, μεγάλα παράπονα από πολίτες και πολλές ελλείψεις».
Όλοι οι υποψήφιοι, αναφέρθηκαν στα σχέδια τους σε μια καλύτερη καθημερινότητα για τους πολίτες, προσέλκυση τουριστών στην περιοχή είτε μέσω των αρχαιολογικών της Πέλλας, είτε μέσω άλλων δραστηριοτήτων στα Πάικο, τον Λουδία και την Αραββυσό και στην δημιουργία ενός πιο πράσινου δήμου.
Παναγιώτα Βεζυρίδου