ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ή ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ;

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ή ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ;
14 Ιουλίου, 2010

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ή ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ;

Όλοι γνωρίζουν ότι τα Νοσοκομεία στη χώρα μας υπολειτουργούν και απαιτείται επαναδιάταξη αρμοδιοτήτων – ειδικοτήτων στη λειτουργία του ΕΣΥ. Μήπως τελικά είναι καλύτερο να γίνει αυτό που ακούστηκε αρχικά σαν φήμη για το νοσοκομείο Γιαννιτσών, να λειτουργεί δηλαδή ως Ιατρικό Κέντρο; Όταν υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνικές υποδομές τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το άλλο πρόβλημα, που δημιουργεί και τις ελλείψεις, είναι ο αριθμός των νοσοκομείων. Φυσικά, σε έναν ιδανικό κόσμο, η έκφραση «τα νοσοκομεία είναι πολλά» ακούγεται ανάλγητη και πιθανώς να είναι λανθασμένη…Οι λαϊκισμοί και τακτικισμοί των τοπικών παραγόντων, όπου ο καθένας θέλει ένα νοσοκομείο, ένα πανεπιστήμιο, ένα αεροδρόμιο και μια μεραρχία στην πόλη του, δεν συνέβαλαν μόνο στην οικονομική χρεοκοπία της χώρας, στοιχίζει και ανθρώπινες ζωές. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΦΗΜΕΣ Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Έδεσσας, Βασίλης Δαβόρας με τον οποίο επικοινωνήσαμε δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι παραπάνω, πέρα από το σχέδιο που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας και αφορά τις αλλαγές εν όψει ''Καλλικράτη'' για τα Κέντρα Υγείας, τα οποία θα ανήκουν πλέον στους Δήμους και τα Νοσοκομεία στις Περιφέρειες. Όσο για την ολοήμερη λειτουργία, αυτή ισχύει ήδη, σύμφωνα με τον κ. Δαβόρα. «Όταν δεν εφημερεύει γιατρός οφθαλμίατρος παράδειγμα στην Έδεσσα, οι ασθενείς ενημερώνονται ότι εφημερεύει στα Γιαννιτσά. Αυτό ισχύει όλα τα χρόνια και δουλεύουμε αλληλέγγυα. Υπάρχει συλλειτουργία. Όσο για αυτό που μου λέτε, για υποβάθμιση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, έχω πληροφορηθεί για το αντίθετο. Ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη εξειδίκευση και αναβάθμιση κλινικών». Επιπλέον, ο διοικητής τόνισε ότι υπήρξαν προβλήματα με τις επισχέσεις και τις προμήθειες τα οποία τακτοποιούνται και την προηγούμενη Πέμπτη έγινε ο διαγωνισμός για το νέο τριώροφο κτίριο του Νοσοκομείου στην Έδεσσα. «Δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο που να στηρίζει κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω πως δημιουργήθηκε αυτή η φημολογία. Ίσως με βάση τις συγχωνεύσεις που ακούστηκαν για άλλες περιοχές, κάποιοι θέλησαν να προκαλέσουν αναστάτωση στους εργαζομένους και τους πολίτες» διαβεβαιώνει ο διοικητής του Νοσοκομείου των Γιαννιτσών, Παύλος Μάρκου. Εντωμεταξύ, ο κ. Μάρκου υποστήριξε ότι μέσα στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου εντάχθηκε και το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, που περιλαμβάνει επιπλέον αναβάθμιση του. Σε ότι αφορά τις εφημερίες των ιατρών, έχουν δοθεί συμπληρωματικά ποσά για τον Απρίλιο και το Μάιο ενώ υπολείπονται οι παλαιότερες, του 2008 και 2009. επίσης, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί χωρίς τα προβλήματα που υπήρξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με 6 κλίνες.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Το "κύμα" μεταρρυθμίσεων στην Υγεία έρχεται από το φθινόπωρο, με καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αλλαγέςχρήσης κάθε είδους υγειονομικώνμονάδων. Η υπ. Υγείας μάλιστα μιλά για "νέα αρχιτεκτονική του ΕΣΥ" που θα συμβαδίσει με την "νέα αρχιτεκτονική του κράτους", δηλαδή τον "Καλλικράτη". Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν συγχωνεύσεις και αλλαγές στις χρήσεις μονάδων στην Αττική και την Περιφέρεια. 

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η λειτουργία των νοσοκομείωνόλη την ημέρα, παρά το γεγονός ότι σήμερα υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και καθιέρωση πρωτοβάθμιας φροντίδας με αξιοποίηση των δομών του ΕΣΥ, του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικων Ταμείων. 

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΓΑΖΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ Σύμφωνα με μαρτυρία που είχαμε από νεαρό άνδρα, η κατάσταση έτσι όπως είναι σήμερα για το νοσοκομείο των Γιαννιτσών, υπολειτουργεί και με τους ειδικευόμενους δεν μπορείς να βασιστείς. «Πήγα στο νοσοκομείο γιατί είχα ένα ατύχημα και ο πατέρας μου πήγε στο φαρμακείο για να μου πάρει γάζα διότι στο νοσοκομείο δεν είχαν, μας είπαν πως είχαν τελειώσει και οι προμήθειες δεν είχαν έρθει ακόμα, και αυτό είναι το λιγότερο. Χτύπησα όλο μου το χέρι και το μόνο που έκαναν ήταν να μου βάλουν ένα γύψο για να βγουν από την υποχρέωση. Άσε που στο σημείο που τον έβαλαν ήταν λάθος. Αναγκαστικά θα πας σε εξωτερικό γιατρό, όπως έκανα και εγώ για να μου πει ότι ο γύψος είναι σε λάθος σημείο και πως χρειάζομαι άμεση επέμβαση, κάτι που στο νοσοκομείο οι γιατροί δεν μου είπαν». Αν και το νοσοκομείο Γιαννιτσών θεωρείται ένα από τα κτίρια διαμάντια του νομού μας, σε περίπτωση που δεν στελεχωθεί σύντομα, ώστε να καλυφτούν οι ελλείψεις για να ξεπεράσει τα προβλήματα με τις κλινικές και τις προμήθειες, θα απαξιωθεί πριν καν γίνει Ιατρικό Κέντρο. ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Βουλευτής Πέλλας, Γιώργος Καρασμάνης έθεσε ερώτημα προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το μέλλον των Νοσοκομείων του Νομού μας. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει ότι «σύμφωνα με το υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για την «Αναβάθμιση του ΕΣΥ», θα δρομολογηθούν διαδικασίες συγχώνευσης Νοσοκομείων σε Περιφέρειες ή Νομούς όπου υπάρχουν δύο ή περισσότερες νοσοκομειακές μονάδες. Επειδή για το Νοσοκομείο Έδεσσας, έχει ήδη εγκριθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. η επέκτασή του με την κατασκευή νέου τριώροφου κτιρίου μέσω του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας. Επειδή το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, εξυπηρετεί αποδεδειγμένα όχι μόνο την πολυπληθή επαρχία Γιαννιτσών, αλλά και κατοίκους των γειτονικών Νομών ( Ημαθίας, Κιλκίς, Θες/νικης ), έχοντας μάλιστα προταθεί να γίνει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επειδή έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία σ' όλους τους κατοίκους του Νομού, σχετικά με το μέλλον των δύο Νοσοκομείων, ενόψει της εκφρασμένης από την πλευρά της Κυβέρνησης βούλησης για συγχωνεύσεις. ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Υπουργός, Εάν εγγυάται την αυτοτελή λειτουργία και των δύο Νοσοκομείων του Νομού, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις πολύτιμες υπηρεσίες υγείας στους χιλιάδες κατοίκους της Πέλλας και των προαναφερθέντων γειτονικών Νομών; Χριστίνα Παπαδοπούλου

Σχόλια