Ο απόηχος της Ημερίδας για το φυσικό αέριο κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Ο απόηχος της Ημερίδας για το φυσικό αέριο κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
8 Ιουνίου, 2007

Ο απόηχος της Ημερίδας για το φυσικό αέριο κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Ιδιαίτερα θετικός ήταν ο απόηχος από την πραγματοποίηση της Ημερίδας για το φυσικό αέριο και τις προοπτικές χρησιμοποίησής του στο Νομό Πέλλας που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος και η Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας του Τεχνολογικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με την συμμετοχή της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. και του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.).

Την ημερίδα παρακολούθησαν πολλοί πολίτες του νομού μας, κυρίως Μηχανικοί, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Από τις εισηγήσεις των ειδικών φαίνεται ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο νομό μας το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές, από τα νοικοκυριά και όλους τους παραγωγικούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου σε ξηραντήρια καπνού και βάμβακος, στην μεταποίηση και τον τουρισμό για το ζέσταμα νερού και την παραγωγή ατμού κι αλλού.

Από έρευνα που έχει γίνει στο νομό μας, υπάρχει ζήτηση για χρήση φυσικού αερίου ίσης ποσότητας μ’ αυτήν του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Κατά συνέπεια, ο νομός Πέλλας αποτελεί μία καλή «αγορά» για το φυσικό αέριο και πρέπει να μπει σε προτεραιότητα στον σχεδιασμό επέκτασης των αγωγών του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Ο Νομάρχης Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης έκανε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, ως μία ήπια μορφή ενέργειας και στα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την χρήση του για το νομό μας. Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του κ. Νομάρχη έχει ως εξής:

«Σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει η ενέργεια αναδεικνύεται σε έναν παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ποιότητας ζωής για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη.

Οι εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές, τα μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και οι διεθνείς συνθήκες για χάραξη μιας κοινής οικολογικής πολιτικής, επιβάλλουν ένα σαφή προσανατολισμό σε καθαρές μορφές ενέργειας και αναδεικνύουν το φυσικό αέριο ως το σημαντικότερο καύσιμο του 21ου αιώνα.

Το φυσικό αέριο, ένα σχετικά νέο στη χώρα μας ενεργειακό προϊόν, πρόκειται να μας απασχολήσει στη σημερινή ημερίδα. Μια ημερίδα που για εμάς σαφώς δεν έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί ένα βήμα διεκδίκησης για να αξιώσουμε την έλευση και ανάπτυξη δικτύου, φυσικού αερίου στην περιοχή μας και να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

Από ειδικούς επιστήμονες, από συντοπίτες μας που έχουν ζήσει στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια, από χιλιάδες καταναλωτές φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Αττικής αλλά και της Θεσσαλίας παίρνει κανείς ξεκάθαρο μήνυμα ότι αξίζει η επένδυση σε αυτό τον τομέα που φέρνει το μέλλον πιο κοντά.

Το φυσικό αέριο ως γνωστό είναι ενεργειακό καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον οικονομικό και ασφαλές. Αναμφίβολα απαντάει σε πολλά σύγχρονα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη διαρκή υποβάθμισή του, απαντάει ,όμως και στο ζητούμενο της ανταγωνιστικότητας της τοπικής μας οικονομίας καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

΄Όλα τα παραπάνω είναι συνυφασμένα με τον σύγχρονο όρο της έννοιας «ανάπτυξη».

Είναι λογικό κατά συνέπεια, εμείς ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των έργων υποδομής, να υπολογίζουμε και στην συνδρομή της Κεντρικής εξουσίας, ώστε συμπληρωματικά με τα τομεακά έργα των Υπουργείων να διεκδικήσουμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ικανό να αντιμετωπίσει πειστικά τα προβλήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο.

΄Ετσι προβλέπουμε στην παροχή φυσικού αερίου και την αξιοποίηση του για την αστική κατανάλωση, την βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση, αλλά και τις θερμοκηπειακές καλλιέργειες. Μια τέτοια προωθητική ενέργεια μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας του Νομού.

Γι’ αυτό και με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, προεξάρχοντος του αρμοδίου Υπουργού Ανάπτυξης, να συμπεριλάβει με γοργούς ρυθμούς την ένταξη του Νομού μας στους σχεδιασμούς του Υπουργείου του.

Θεωρούμε λογική και αυτονόητη, αυτή μας τη διεκδίκηση όταν ο Εθνικός σχεδιασμός,ο προγραμματισμός και τα έργα των κεντρικών αγωγών τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια μεταμορφώνουν τη χώρα μας σε έναν πραγματικό ενεργειακό κόμβο (σύνδεσης Ανατολής και Δύσης). Η ευρύτερη περιοχή και ο Νομός μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων.

Μας δίνεται μια μεγάλη τελευταία ευκαιρία μέσα από το Δ΄ΚΠΣ , από σήμερα να προγραμματίσουμε, ώστε να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν ο κεντρικός αγωγός υψηλής ή μέσης πίεσης όπου απαιτείται και να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για την προώθηση του φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένου και του αστικού δικτύου .

Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και του πολιτικού κύρους που συμβολίζει ο θεσμός, θα στηρίξουμε συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Ανάπτυξης & την επιστημονική τεκμηρίωση του κλάδου Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών όπως αυτοί εκπροσωπούνται από τον Σύλλογο Βορείου Ελλάδος, την προσπάθεια προώθησης ενός τόσο σημαντικού έργου που θα μας βάλει σε μια νέα εποχή».

Από το Γραφείο Τύπου

Σχόλια