Ομιλία της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για θέματα σχετικά με τον τουρισμό

Ομιλία της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για θέματα σχετικά με τον τουρισμό
18 Ιουνίου, 2009

Ομιλία της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για θέματα σχετικά με τον τουρισμό

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη, συμμετέχοντας στο Α' θερινό τμήμα της Βουλής, κατά την συζήτηση στην ολομέλεια επί του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα σχετικά με τον τουρισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με «το παρόν νομοσχέδιο δεν λύνει τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον τομέα του τουρισμού και τα οποία αυξάνονται τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της αδιαφορίας της κυβέρνησης και της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου για την υγιή τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.
Δίνει απλά την δυνατότητα σε όσα τουριστικά καταλύματα δεν διαθέτουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ, λόγω παρατυπιών κλπ, με μια τυπική διαδικασία και συλλογή διαφόρων εγγράφων, πιστοποιημένων από ιδιώτη μηχανικό, ουσιαστικά δηλαδή χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη, να καταθέσουν αίτηση εντός έξι μηνών από την δημοσίευση του παρόντος στην περιφερειακή υπηρεσία του ΕΟΤ για να αποκτήσουν το εν λόγω σήμα, το οποίο πιστοποιεί την καταλληλότητα και την ασφάλεια του καταλύματος.
Δημιουργεί λοιπόν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Τζάκρη, «κτίσματα νόμιμα τουριστικά – παράνομα όμως πολεοδομικά», αφού με την απόκτηση του σήματος του ΕΟΤ οι ιδιοκτήτες θα πάνε στην πυροσβεστική και θα προμηθευτούν το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, έστω και προσωρινό, όμως οι οικοδομικές παρατυπίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά κανείς δεν θα ενδιαφερθεί από κει και πέρα γι' αυτές, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού και σωρείας αιτήσεων, είτε για διάφορους άλλους λόγους.
Έτσι, ο σκοπός του νομοσχεδίου, δηλαδή να διασφαλίσει όρους ασφάλειας και υγιεινής για τα καταλύματα αυτά, όπως ανέφερε η κ. Τζάκρη, δεν επιτυγχάνεται με το παρόν νομοσχέδιο, αλλά αποκαλύπτεται περίτρανα η σκοπιμότητά του, δηλαδή η τακτοποίηση συμφερόντων και η διασφάλιση εσόδων τα οποία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η κυβέρνηση μετά τον οικονομικό όλεθρο προς τον οποίο οδήγησε την οικονομία όλα αυτά τα χρόνια, χαρίζοντας φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο και την μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Η κ. Τζάκρη συνέχισε λέγοντας ότι μια σοβαρή προσέγγιση με σκοπό να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν με τα κτίσματα αυτά θα ήταν να υπάρχει και συμμετοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο λάμπει δια της απουσίας του από το νομοσχέδιο, και αφήνει το υπουργείο Τουρισμού να τακτοποιήσει εκκρεμότητες που οφείλονται στην πλημμελή λειτουργία του ίδιου του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ανέφερε επίσης ότι με γενικό συγχωροχάρτι δεν λύνονται τα προβλήματα. Χρειάζεται διαβάθμιση των προβλημάτων και μέριμνα για οριστική επίλυση του θέματος. Διότι όλες οι μονάδες δεν έχουν τις ίδιες παρατυπίες. Υπάρχουν μικρά καταλύματα που έχουν λόγω έλλειψης χώρου εκμεταλλευτεί κοινόχρηστους ιδίως χώρους, αλλά υπάρχουν και μεγάλες μονάδες που έχουν προβεί σε επεκτάσεις, και μπορεί να υπάρχουν και στατικά προβλήματα κλπ.
Η κ. Τζάκρη ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες της πολεοδομίας και οι ελεγκτικές υπηρεσίες, ούτως ώστε να μη βρισκόμαστε κάθε φορά προ τετελεσμένων γεγονότων και να τρέχουμε πάντα εκ των υστέρων να διευθετούμε θέματα με προχειρότητα και ανευθυνότητα. Και μάλιστα τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι η ασφάλεια και η υγιεινή των πολιτών που διαμένουν στα καταλύματα και απολαμβάνουν τις χαρές στις πισίνες και τους χώρους αναψυχής.
Όσον αφορά δε τους ξεναγούς άλλων χωρών που μπορούν να κάνουν ξενάγηση στην Ελλάδα -το άλλο δηλαδή θέμα που επιλαμβάνεται το παρόν νομοσχέδιο στα πλαίσια της εναρμόνισης προς το κοινοτικό δίκαιο- η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα προσόντα και τις γνώσεις αυτών που αναλαμβάνουν αυτές τις ξεναγήσεις.
Όσο δε γι' αυτό που ακούστηκε κατά τη συζήτηση, ότι δηλαδή δεν έχουμε αρκετούς ξεναγούς, η κ. Τζάκρη πρότεινε να γίνουν καινούργιες σχολές και τμήματα που να εξειδικεύονται οι ξεναγοί και ακόμη και σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος του τουρισμού είναι πράγματι υπαρκτά και επιφέρουν σοβαρές συνέπειες για μια σειρά κλάδων της οικονομίας μας που λειτουργούν και αναπτύσσονται παράλληλα με τον τουρισμό, καθώς επίσης και για τους εργαζομένους στα τουριστικά επαγγέλματα και όχι μόνο γι' αυτούς.
Αναφέρθηκε και στα 14 μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από την κυβέρνηση λέγοντας ότι ακόμη παραμένουν στην πλειονότητά τους στο συρτάρι του αρμόδιου υπουργού και ότι δεν είναι παρά «επικοινωνιακές ασπιρίνες».
Για δε την πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια, ανέφερε ότι αυτή περιορίστηκε στα παραδοσιακά πρότυπα «ήλιος, θάλασσα κλπ», με αποτέλεσμα να απουσιάζει παντελώς η φαντασία και η ευρηματικότητα και να μη συνδέεται η παραπάνω προβολή με τον αγροτουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Η επαναδιατύπωση όμως της τουριστικής μας στρατηγικής, όπως ανέφερε η κ. Τζάκρη, θα πρέπει να προστατεύει και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Να δοθεί βαρύτητα στην ποιότητα και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με μια ιδιαίτερη ταυτότητα, την οποία εμείς πρέπει ν' αναδείξουμε, για να είμαστε ανταγωνιστικοί στη διεθνή αγορά.
Ταυτόχρονα όμως να συνάδει με πολιτικές ποιοτικής αναβάθμισης των υποδομών, καθετοποίησης της τουριστικής παραγωγής, δημιουργίας νέων δυναμικών προϊόντων, επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, επέκτασης σε νέες αγορές, προβολής και προώθησης ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών και «εντατικοποίησης» της τουριστικής εκπαίδευσης.
Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε τέλος και στα μέτρα για τον τουρισμό που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κλάδου λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η κ. Τζάκρη κατέληξε λέγοντας ότι «οι επιπόλαιες και σπασμωδικές ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου δημιουργούν περισσότερες εστίες προβλημάτων από αυτές που επιχειρούν να λύσουν, διαιωνίζουν μια απαράδεκτη κατάσταση και δεν βοηθούν τον υγιή τουρισμό».-

----------
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το παρόν νομοσχέδιο σίγουρα δεν έρχεται να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον τομέα του τουρισμού. Προβλήματα τα οποία αυξάνονται τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της αδιαφορίας της κυβέρνησης και της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου για τον τομέα του τουρισμού και την υγιή τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.

Δεν έρχεται να νομοθετήσει μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού και προτάσεις εξόδου από την κρίση, που είναι εξαιρετικά απαραίτητες την χρονική αυτή στιγμή.
Δεν έρχεται καν να επιβεβαιώσει τον τίτλο του περί λειτουργικής τακτοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων.
Έρχεται για να δημιουργήσει κτίσματα νόμιμα τουριστικά – παράνομα όμως πολεοδομικά.
Με το παρόν λοιπόν νομοσχέδιο έρχεται το Υπουργείο Τουρισμού με την επίφαση της εξασφάλισης της ασφάλειας των καταλυμάτων που δεν έχουν το σήμα του ΕΟΤ και δίνει άφεση αμαρτιών και συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς, ουσιαστικά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με μια τυπική διαδικασία.
Τους δίνει δηλαδή την δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση εντός έξι μηνών από την δημοσίευση του παρόντος στην περιφερειακή υπηρεσία του ΕΟΤ με μια συλλογή διαφόρων εγγράφων, πιστοποιημένων από ιδιώτη μηχανικό, που στο τέλος -όπως γίνεται συνήθως, είτε λόγω φόρτου δουλειάς, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού κλπ- δεν θα εξετάσει κανείς.
Δηλαδή στην ουσία με μια τυπική διαδικασία παραχωρείται το σήμα του ΕΟΤ και όλα έχουν καλώς. Αφού με την απόκτηση του σήματος του ΕΟΤ οι ιδιοκτήτες θα πάνε στην πυροσβεστική και θα προμηθευτούν το πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Όμως οι οικοδομικές παρατυπίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αλλά κανείς δεν θα ενδιαφερθεί από κει και πέρα γι' αυτές, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε λόγω σωρείας αιτήσεων, είτε για χίλιους άλλους λόγους.
Και επειδή ο σκοπός του νομοσχεδίου, ο οποίος αναφέρεται και στην εισηγητική του έκθεση, δηλαδή να διασφαλίσει όρους ασφάλειας και υγιεινής για τα καταλύματα αυτά, δεν επιτυγχάνεται με το παρόν νομοσχέδιο, αποκαλύπτεται περίτρανα η σκοπιμότητά του. Που είναι η τακτοποίηση συμφερόντων και η διασφάλιση εσόδων, τα οποία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η κυβέρνησή σας μετά τον οικονομικό όλεθρο στον οποίο οδηγήσατε την οικονομία όλα αυτά τα χρόνια, χαρίζοντας φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο και την μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Διότι, εάν ενδιαφερόσασταν για την λύση του προβλήματος και όχι για πρόσκαιρα οφέλη, θα είχατε μια διαφορετική προσέγγιση και μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Για παράδειγμα στο χωροταξικό για τον τουρισμό απουσιάζει ουσιαστικά το Υπουργείο Τουρισμού και στο παρόν νομοσχέδιο, όπου η παρουσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι άκρως χρήσιμη, γιατί μιλάμε και για αυθαίρετα κτίσματα, απουσιάζει παντελώς το αρμόδιο υπουργείο.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ χάραξε την τουριστική πολιτική της χώρας με σαφή στόχο την τακτοποίηση των μεγάλων συμφερόντων, τα οποία έχουν ήδη αναλάβει δράση και αυτό χωρίς καν συζήτηση στη Βουλή.
Έβαλε ταφόπλακα στον τουρισμό τσιμεντοποιώντας το περιβάλλον.
Με το σημερινό δε νομοσχέδιο, λάμποντας δια της απουσίας του, το ΥΠΕΧΩΔΕ. αναθέτει στο Υπουργείο Τουρισμού να τακτοποιήσει εκκρεμότητες που οφείλονται στην πλημμελή λειτουργίας του ίδιου του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Όσο όμως οι λόγοι τέτοιων ρυθμίσεων είναι εισπρακτικοί και οι ρυθμίσεις αποσπασματικές το πρόβλημα θα διαιωνίζεται ες αεί.
Και θα δίνει το κακό παράδειγμα σε αυτούς που είναι νόμιμοι.
Το ότι επιχειρήθηκε και από το ΠΑΣΟΚ παρόμοια ρύθμιση, η οποία δεν έλυσε -όπως βλέπουμε- το θέμα, δεν είναι λόγος να επαναλαμβάνουμε ό,τι δεν απέδωσε και να διαιωνίζουμε μια κατάσταση.
Δεν είναι λόγος να μην δίνουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα. Το οποίο θα συνεχίσουμε όπως φαίνεται να το έχουμε για χρόνια, εάν δεν ληφθούν οριστικά μέτρα.
Εάν δεν ενεργοποιηθούν και στελεχωθούν οι υπηρεσίες της πολεοδομίας και οι ελεγκτικές υπηρεσίες, ούτως ώστε να μη βρισκόμαστε κάθε φορά προ τετελεσμένων γεγονότων, θα τρέχουμε πάντα εκ των υστέρων να διευθετούμε θέματα με προχειρότητα και ανευθυνότητα.
Όσον αφορά δε τα άλλα θέματα που επιλαμβάνεται το νομοσχέδιο, δηλαδή την ασφάλεια και την υγιεινή στις πισίνες των καταλυμάτων αυτών, που επίσης λειτουργούσαν χωρίς άδεια, θέλω να πω ότι το θέμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μικρά συνήθως παιδιά και δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές τους. Τα άτομα που αναλαμβάνουν την φύλαξη και την υγιεινή της πισίνας, εφόσον θα υπάρχει ένα άτομο και για τις δύο δράσεις για καταλύματα μέχρι 50 δωμάτια -όπως προβλέπεται στο παρόν νομοσχέδιο- θα πρέπει να έχουν ειδική εκπαίδευση και ειδικά προσόντα, τα οποία προβλέπεται να ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση και θα πρέπει να είναι σοβαρά μελετημένα.
Όσον αφορά δε τους ξεναγούς άλλων χωρών που μπορούν να κάνουν ξενάγηση στην Ελλάδα, στα πλαίσια εναρμόνισης προς το κοινοτικό δίκαιο, επειδή είναι πολύ σημαντική η δουλειά αυτή χρειάζεται προσοχή και έλεγχος κατά πόσο οι ξεναγοί αυτοί είναι κατάλληλοι γι' αυτή τη δουλειά και βεβαίως να μπει κριτήριο η επάρκεια της γλώσσας.
Όσο για αυτό που ακούστηκε, ότι δηλαδή δεν έχουμε αρκετούς ξεναγούς κάντε καινούργιες σχολές και τμήματα που να εξειδικεύονται οι ξεναγοί και ακόμη και σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Ρυθμίζονται και κάποια διαδικαστικά θέματα του τουριστικού επιμελητηρίου. Το σημαντικότερο όμως μέρος αυτού του νομοσχεδίου είναι η ασφάλεια και η νομιμότητα των καταλυμάτων. Διότι όλα αυτά τα ημίμετρα είναι εγκληματικά λάθη και επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της ασφάλειας ανθρώπινων ζωών και σε βάρος του περιβάλλοντος. Και εξυπηρετούν μόνο πρόσκαιρα εισπρακτικά συμφέροντα και μικροπολιτικές διευθετήσεις διαιωνίζοντας μια κατάσταση που ουδόλως εξυπηρετεί τον τουρισμό.
Και βέβαια θα μου πείτε: τι θέλετε να γίνει με τα υπάρχοντα κτίσματα, δεν θέλετε να υπάρξει λύση;
Θέλω εδώ να πω ότι όλες οι μονάδες δεν έχουν τις ίδιες παρατυπίες.
Υπάρχουν μικρά καταλύματα που έχουν λόγω έλλειψης χώρου εκμεταλλευτεί κοινόχρηστους ιδίως χώρους. Αλλά υπάρχουν και μεγάλες μονάδες που έχουν προβεί σε επεκτάσεις και μπορεί να υπάρχουν και στατικά προβλήματα κλπ.
Με γενικό συγχωροχάρτι δεν λύνονται τα προβλήματα. Διαβαθμίστε τα προβλήματα και προχωρήστε σε οριστική λύση. Μόνο έτσι θα λυθούν τα προβλήματα.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος του τουρισμού είναι πράγματι υπαρκτά και επιφέρουν σοβαρές συνέπειες για μια σειρά κλάδων της οικονομίας μας που λειτουργούν και αναπτύσσονται παράλληλα με τον τουρισμό, καθώς επίσης για τους εργαζομένους στα τουριστικά επαγγέλματα και όχι μόνο για αυτούς.
Σήμερα πρέπει με ειλικρίνεια και θάρρος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την συνέχιση της ανάπτυξης του τουρισμού, αλλά και να προβληματιστούμε μπροστά στην παγκόσμια ύφεση, το μεγάλο και άνισο ανταγωνισμό.
Τα 14 μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και ακόμη παραμένουν στην πλειονότητά τους στο συρτάρι του αρμόδιου υπουργού, δεν είναι παρά «επικοινωνιακές ασπιρίνες».
Όσο δε για την πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια για την οποία ομολογουμένως ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα, αυτή περιορίστηκε στα παραδοσιακά πρότυπα ήλιος, θάλασσα κλπ.
Απουσιάζει παντελώς η φαντασία και η ευρηματικότητα και δεν συνδέεται η παραπάνω προβολή με τον αγροτουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Η επαναδιατύπωση όμως της τουριστικής μας στρατηγικής θα πρέπει να προστατεύει και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και ταυτόχρονα να συνάδει με πολιτικές ποιοτικής αναβάθμισης των υποδομών, καθετοποίησης της τουριστικής παραγωγής, δημιουργίας νέων δυναμικών προϊόντων, επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, επέκτασης σε νέες αγορές, προβολής και προώθησης ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών και «εντατικοποίησης» της τουριστικής εκπαίδευσης.
Και βέβαια να δοθεί βαρύτητα στην ποιότητα και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με ιδιαίτερη ταυτότητα, την οποία εμείς πρέπει ν' αναδείξουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί στη διεθνή αγορά.
Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πρόσφατα 12 άμεσα μέτρα για την στήριξη του τουρισμού, τα οποία δεν έχω τον χρόνο να αναλύσω. Μέτρα λόγω των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ό κλάδος, δηλαδή μέτρα που αποσκοπούν στην μεθοδευμένη στήριξη και ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, στην προστασία της ρευστότητάς τους κατά το κρίσιμο διάστημα της κρίσης και στην εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Μέτρα που έχουν να κάνουν με το πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων μέχρι τον Ιούλιο του 2010, για κάθε μορφή τουριστικής επιχείρησης.
Με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για τις τουριστικές υποδομές με πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ.
Άρα, λοιπόν, άμεση έναρξη του ΕΣΠΑ με εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών στις τουριστικές περιοχές.
Με την αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού από 380.000 σε 500.000, αλλά και παράλληλα πριμοδότηση των πενθήμερων σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό κατά δύο μέρες.

Κύριε υπουργέ,

Οι επιπόλαιες και σπασμωδικές ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου δημιουργούν περισσότερες εστίες προβλημάτων από αυτές που επιχειρούν να λύσουν, διαιωνίζουν μια απαράδεκτη κατάσταση και δεν βοηθούν τον υγιή τουρισμό, γι' αυτό και το καταψηφίζω.

Σας ευχαριστώ.

Σχόλια