ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
22 Μαΐου, 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 22/5/2006

ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΑΝ 13 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στην πρώτη επίσημη προεκλογική ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου Γιαννιτσών, Νίκου Παπανικολάου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στο Κέντρο «Πανόραμα» στον Πενταπλάτανο. «Η εντυπωσιακή σημερινή σας παρουσία σήμερα εδώ, αποδεικνύει ότι στην εκλογική αναμέτρηση του Οκτώβρη για το Δήμο Γιαννιτσών δεν θα υπάρχουν μόνο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά θα υπάρχουν εκατοντάδες συνδημότες μαζί με τους οποίους θα πάρουμε την υπόθεση των εκλογών στα χέρια μας».

Ο κ. Παπανικολάου παρουσίασε το ιδεολογικό, αυτοδιοικητικό και κοινωνικό περίγραμμα της ‘’ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ’’, όπως ονομάζεται ο συνδυασμός που ηγείται, με βασικές αρχές και στόχους «μια ανθρώπινη τοπική κοινωνία Αλληλεγγύης και Συνοχής, έναν Δήμο δημοκρατικό και αποκεντρωμένο, που θα σέβεται τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των δημοτών σε έναν Δήμο ισχυρό».

«Είμαστε έτοιμοι να διατυπώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναπτυξιακή πορεία των Γιαννιτσών που θα επεκτείνεται σε νέα κοινωνικά δικαιώματα, θα θέτει νέα πολιτικά ζητήματα, θα έχει αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής, αλλά πάνω από όλα, θα οριοθετεί και θα απαντά σε βασικά ζητήματα όπως, πώς η πόλη μας θα μπορέσει να επιλύσει βασικά προβλήματα υποδομών, απασχόλησης και ανάπτυξης, ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του Δήμου στα επόμενα χρόνια σε μια σειρά προβλημάτων που μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή θεωρεί ότι δεν την αφορούν», επισήμανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιαννιτσών.

Ο κ. Παπανικολάου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην σημερινή Δημοτική Αρχή, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων:

- Στην μη διεκδικητικότητά της αφού χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του Ταμείου Συνοχής. Χάθηκαν κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούσαν την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

- Στην μαύρη τρύπα ύψους 8.000.000 ευρώ που υπάρχει σήμερα στον Δήμο Γιαννιτσών. Και διατύπωσε σειρά ερωτημάτων: Τι έγινε με την ανάπλαση του Ελευθεροχωρίου και την ένταξή του στο πρόγραμμα LEADER; Τι έγινε με το πρόγραμμα ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ευρείας ζώνης ύψους 100.000 ευρώ; Δεν προχώρησε από το Δήμο ενώ αφορούσε ζητήματα όπως η φθηνή πρόσβαση στο ιντερνετ, την ηλεκτρονική σύνδεση δημοσίων υπηρεσιών μεταξύ τους, την εξυπηρέτηση δημοτών για διοικητικής φύσεως θέματα όχι στα Γιαννιτσά, αλλά στα Δημοτικά διαμερίσματα, όπου αυτοί διαμένουν. Τι έγινε με την δημιουργία βιομηχανικής ζώνης; Υπήρξε προσπάθεια ένταξης στην Δ’ ζώνη κινήτρων με ότι αυτή αναπτυξιακά συνεπάγεται; Τι έκανε η διοίκηση του Δήμου σε ζητήματα όπως την ένταξη της περιοχής μας στην παροχή φυσικού αερίου, την σιδηροδρομική σύνδεση της περιοχής με την Θεσσαλονίκη, τα προβλήματα του ινστιτούτου κτηνοτροφίας Παραλίμνης, τι έγιναν τα δημοτικά σφαγεία που σαπίζουν εδώ και 8 χρόνια; Πότε ανακάλυψε η παρούσα δημοτική αρχή το ζήτημα της ίδρυσης ΤΕΙ ή ΑΕΙ στα Γιαννιτσά και τι έκανε γι’ αυτό; Ποια η παρέμβαση του Δήμου μέχρι σήμερα στη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της πόλης;

Παράλληλα, παρουσίασε τις βασικές αρχές της δικής του πρότασης για ανάπτυξη στο Δήμο Γιαννιτσών όπως:

1) Η δημιουργία συντονιστικού οργάνου που θα αποτελείται από όλους τους βουλευτές του Νομού, τους εκλεγμένους Νομαρχιακούς Συμβούλους ή αργότερα περιφερειακούς συμβούλους από το Δήμο Γιαννιτσών, εκπροσώπων φορέων του Δήμου και τον Δήμαρχο Γιαννιτσών.

2) Η δημιουργία 5 ή και λιγότερων μεγάλων Δήμων στο Νομό μέσα από ένα Β’ Καποδίστρια που είναι επιβεβλημένο να γίνει.

3) Η αξιοποίηση του τεράστιου επιστημονικού δυναμικού των Γιαννιτσών που είναι γνωστό σε λίγους, αλλά υπάρχει διασκορπισμένο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

4) Οι τακτικές λαϊκές συνελεύσεις δημοτών παρουσία του Δημάρχου, ιδιαίτερα στα παραμελημένα Δημοτικά διαμερίσματα, στους οικισμούς και στις συνοικίες της πόλης.

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Στην ομιλία του ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιαννιτσών αναφέρθηκε και σε κάποια σημεία του προγράμματος που διαμορφώνεται και αποτελούν άμεσες προτεραιότητές της παράταξής του, όπως:

- Η χρήση του φυσικού αερίου, όπου τα Γιαννιτσά είναι εκτός σχεδιασμού της επέκτασής του μέχρι σήμερα και το οποίο αποτελεί βασικό στόχο και μάλιστα στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τους γειτονικούς Δήμους.

- Τα Γιαννιτσά δεν πρέπει να παρακολουθούν από μακριά τις εξελίξεις και στο θέμα του Σιδηροδρόμου.

- Το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για το Δήμο Γιαννιτσών να πάρει χρήματα εκτός του κρατικού προϋπολογισμού. Για να μην γίνει ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος του Δήμου και των δημοτών είναι απαραίτητο να οργανώσουμε κατάλληλα γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ειδικό προσωπικό ή να συνεργασθούμε με μεγάλα μελετητικά γραφεία του εσωτερικού ή και του εξωτερικού που ασχολούνται εξειδικευμένα.

- Ο κάμπος των Γιαννιτσών, μετά την τελευταία αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της νέας Κ.Α.Π., πρόκειται να αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες κρίσεις σε επίπεδο χώρας, αφού οι εντατικές καλλιέργειες θα μειώνονται συνεχώς (βαμβάκι, τεύτλα, καπνός). Στόχος της Τ.Α. είναι, σε συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς του νομού και των Γιαννιτσών, να βοηθήσει και να εξισορροπήσει τις αρνητικές συνέπειες.

- Το σημαντικότατο έργο του φράγματος στις Αμπελιές για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων της περιοχής.

- Ο Δήμος Γιαννιτσών θα δώσει αγώνα για τον χαρακτηρισμό ως παραμεθόριου ολόκληρου του Νομού Πέλλας και όχι μόνο συγκεκριμένων περιοχών, με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά ( φορολογικές ελαφρύνσεις, ειδικά επενδυτικά κίνητρα, αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων κτλ).

- Διαφάνεια των έργων και των προμηθειών. Θα συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα διασφαλίζει την διαφάνεια στις προμήθειες του Δήμου, θα θεσμοθετηθεί μητρώο προμηθευτών – ελευθέρων επαγγελματιών του Δήμου.

Ακόμη, στις άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Ενότητας είναι:

- Η αξιοποίηση και η συνολική αναβάθμιση του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Παραλίμνης

- Η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης (αμιάντου) όπου χρειάζεται στους οικισμούς του Δήμου.

- Η ίδρυση Βιοτεχνικού και Βιομηχανικού Πάρκου με βάση την προστασία του περιβάλλοντος και με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης

- Η μετεγκατάσταση του Δημοτικού Ωδείου, στους χώρους του οποίου σήμερα οι συνθήκες διδασκαλίας και υγιεινής είναι τουλάχιστον απαράδεκτες.

- Η ανάπτυξη των οικισμών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών που ζουν εκεί, αξιοποιώντας τις προτάσεις τους που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του συνδυασμού.

- Το κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο, δυστυχώς, συνεχώς διογκώνεται. Είναι απαραίτητη η επεξεργασία από ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες, ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανακούφιση κυρίως του κέντρου των Γιαννιτσών, αν και το πρόβλημα παρατηρείται και σε άλλα σημεία όπως π.χ. αυτά που σχετίζονται με τις εισόδους και τις εξόδους της πόλης. Η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης, η δημιουργία και ανάπτυξη περιφερειακών οδών αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

- Τέλος, για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή μας – και όχι μόνο- αυτό της ανεργίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία όλων των πολιτικών, επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής, αλλά και η ολοκλήρωση έργων υποδομής όπως το οδικό μας δίκτυο σε συνδυασμό με άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που προαναφέρθηκαν.

 

ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα Γιαννιτσά σήμερα δεν χρειάζονται απλώς νέο Δήμαρχο, χρειάζονται νέα πολιτική και αυτή την πολιτική είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε με κάθε κόστος και το τρίπτυχο στο οποίο άμεσα θα πρέπει να κινηθούμε είναι: ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», επισήμανε στον επίλογο της ομιλίας του ο κ. Παπανικολάου εκφράζοντας παράλληλα και την απόλυτη αισιοδοξία του για νίκη του συνδυασμού στις εκλογές του Οκτώβρη και μάλιστα «από την πρώτη Κυριακή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανικολάου γνωστοποίησε στο τέλος της ομιλίας του 13 ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που θα πλαισιώσουν, μεταξύ άλλων, την «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» και αυτοί είναι οι εξής (αλφαβητικά): Αμπεριάδης Νίκος, Αρνάκης Θέμης, Δημητριάδης Γεώργιος, Ζιμπίδου Πηνελόπη, Ηλιάδης Θωμάς, Θεοδωρίδης Χάρης, Κουλούδης Μηνάς, Ξανθόπουλος Γεώργιος, Παπαδημητρίου Δημήτρης, Πιστόπουλος Βαγγέλης, Παπαδοπούλου Ιωάννα, Χατζηαντωνίου Αντώνης και Ωραιόπουλος Γεώργιος.

Από το Γραφείο Τύπου

 

Σχόλια