Παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη για την Ενέργεια και το Κλίμα
Παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη για την Ενέργεια και το Κλίμα
Παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα
Γιώργος Σταθάκης: Ναι στην ενίσχυση Μικρών Φωτοβολταϊκών, Μονάδων Παραγωγής Βιοαερίου, Μικρών Ανεμογεννητριών και στοχευμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την παρουσίαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Φάμελο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Η κ. Τζάκρη μιλώντας στην Επιτροπή ανέφερε ότι «Εθνική Στατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα, η εκπόνηση της οποίας εκτός από εθνική ανάγκη και προτεραιότητα αποτελεί κοινοτική υποχρέωση, που οφείλει μάλιστα να κινείται και να πληροί συγκεκριμένους στόχους πολιτικής, όπως αυτοί έχουν τεθεί από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, σημαίνει ότι πρώτη προτεραιότητα -και ορθά- αυτής της πολιτικής αποτελεί η παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και περιορισμός των συμβατικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας όπως η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.
Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας σημαίνει πρώτα από όλα Φωτοβολταϊκά, δηλαδή παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο. Γνωρίζω κ. Υπουργέ ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μικρών Φωτοβολταϊκών πιέζει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ήδη υφισταμένων ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών, η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να ανοίξετε και σε νέους δικαιούχους, διότι οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά παρά την σημαντική μείωση της τιμής της κιλοβατώρας θεωρούνται ακόμη και σήμερα επικερδείς επενδύσεις και προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
ΑΠΕ σημαίνει επίσης παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο, το οποίο για να παραχθεί χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη τα υπολείμματα της πρωτογενούς παραγωγής (φυτικής και ζωικής προέλευσης). Και ενώ η χώρα μας έχει τόσο σημαντική πρωτογενή παραγωγή, βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επενδύσεις σε βιοαέριο, με αποτέλεσμα τα λύματα ζωικής προέλευσης να καταλήγουν σε τάφρους και ποτάμια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προστασία του περιβάλλοντος και να μην τυγχάνουν αξιοποίησης από τους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Νομίζω κ. Υπουργέ ότι θα πρέπει το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θεσμοθετήσει μια σειρά κινήτρων ώστε να ενισχυθούν αυτού του είδους οι επενδύσεις παραγωγής βιοαερίου στις ήδη υφιστάμενες σταβλικές εγκαταστάσεις.
Τέλος ΑΠΕ σημαίνει παραγωγή ενέργειας από μικρές ανεμογεννήτριες, αλλά και μεγαλύτερες επενδύσεις, στον τομέα της αιολικής ενέργειας, πολλές εκ των οποίων έχουν κολλήσει στο ΣτΕ και θα πρέπει να ληφθεί κάποια πρόνοια ώστε να προχωρήσουν.
Σημαντικός όμως είναι και ο άξονας της μείωσης του κόστους ενέργειας στην Βιομηχανία εάν θέλουμε η βιομηχανική παραγωγή στο πλαίσιο και της παραγωγικής ανασυγκρότησης να αποτελεί σημαντικό πόλο της οικονομικής δραστηριότητας. Θα ήθελα επομένως να ρωτήσω κ. Υπουργέ αν το Υπουργείο Ενέργειας βλέπει θετικά τη συνέχιση και ενίσχυση του πολύ επιτυχημένου προγράμματος της διακοψιμότητας, που συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Τέλος, θεωρώ πολύ σημαντική την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 17 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας -καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου είναι κατά 30% περίπου χαμηλότερες από τις τιμές του πετρελαίου- καθώς και της αξιοποίησης του σημείου εξόδου του ΤΑΠ στο Άσπρο Πέλλας για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Έδεσσα, Σκύδρα, Αριδαία, Νάουσα κ.λπ.).
Επίσης το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το έτος 2016 το 29% των ελληνικών νοικοκυριών δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν τις συνθήκες θερμικής άνεσης στην κατοικία τους, ενώ περίπου το 40% αυτών καθυστερούν στην αποπληρωμή των ενεργειακών τους οφειλών. Εντούτοις, η Ελλάδα εφαρμόζει στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου, με αποτέλεσμα να είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά τους δείκτες που αναφέρονται στις δαπάνες για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας. Το βασικό μέτρο που θεσπίστηκε είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το οποίο θεσπίστηκε για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών με σκοπό την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας με έκπτωση στους δικαιούχους. Αντίστοιχη πρόβλεψη υφίσταται μέσω του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά - φιλανθρωπικά ιδρύματα και ειδικά πιστοποιημένους φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Το 2017 προβλέφθηκε η διάθεση ποσού 10 εκατ. ευρώ ως εφάπαξ ειδικό βοήθημα για τη στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, με σκοπό την αντιμετώπιση των ενεργειακών τους αναγκών. Από το έτος 2012 μέχρι και σήμερα έχει θεσμοθετηθεί η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης λόγω της αύξησης της τελικής τιμής του συγκεκριμένου προϊόντος. Τα σχετικά κονδύλια μάλιστα την τρέχουσα περίοδο (2018-2019) ήταν σημαντικά αυξημένα σε όλες τις κλιματικές ζώνες και μάλιστα οι ορεινοί δήμοι της Α’ Κλιματικής Ζώνης έλαβαν διπλάσια επιδότηση.
Επιπρόσθετα, προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έχουν ήδη δρομολογηθεί σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας, με σημαντική συνεισφορά, όπως το "Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον" που αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών, που έχουν αποδεδειγμένα μικρή ενεργειακή απόδοση και οι οποίες ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα χωρίς δυνατότητα πλήρους χρηματοδότησης με ιδία κεφάλαια της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους. Επίσης, το πλαίσιο παροχής κινήτρων για την αποτελεσματική λειτουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων προβλέπει την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και Υβριδικών Σταθμών από ενεργειακές κοινότητες με σκοπό την κάλυψη ενεργειακών αναγκών των μελών τους και ευάλωτων καταναλωτών ή πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας εντός της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα της ενεργειακής κοινότητας με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Στόχοι και μέτρα ΕΣΕΚ
Ποσοτικός στόχος για την ενεργειακή ένδεια είναι να υπάρξει μείωση κατά τουλάχιστον 50% των σχετικών δεικτών αποτύπωσης της ενεργειακής ένδειας μέχρι το έτος 2025 και μέχρι το έτος 2030 αυτό το ποσοστό να έχει μειωθεί κατά 75% σε σχέση με το έτος 2016 και να είναι αρκετά χαμηλότερα από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα μέτρα αφορούν στη βελτίωση των υφιστάμενων μέτρων του κοινωνικού τιμολογίου και του καθεστώτος της Καθολικής Υπηρεσίας ώστε να αφορά αποκλειστικά ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.
Παράλληλα θα εξεταστεί και η δυνατότητα εισαγωγής της "ενεργειακής κάρτας" ως μέτρου ενίσχυσης των ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αντικαταστήσει τα υπόλοιπα μέτρα ενίσχυσης για κατανάλωση ενεργειακών αγαθών και θα δώσει στους καταναλωτές να επιλέξουν αυτοί τον τρόπο που θα καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Πρέπει όμως να σχεδιαστούν στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων κατοικίας ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Επιπρόσθετα, θα διερευνηθεί η παροχή κινήτρων τόσο στους παρόχους ενέργειας στο πλαίσιο του Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης, όσο και στις Ενεργειακές Κοινότητες ώστε να συμβάλλουν ενεργότερα στην ενεργειακή αναβάθμιση των συγκεκριμένων κτιρίων».
<iframe width="853" height="480" src=" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>