Παρέμβαση της βουλευτή Θ. Τζάκρη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη στην Έδεσσα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκου

Παρέμβαση της βουλευτή Θ. Τζάκρη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη στην Έδεσσα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκου
11 Δεκεμβρίου, 2006

Παρέμβαση της βουλευτή Θ. Τζάκρη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη στην Έδεσσα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκου

Γιαννιτσά, 10 Απριλίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση της βουλευτή Θ. Τζάκρη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη στην Έδεσσα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκου

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη στην εκδήλωση που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο 8 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας κατά την επίσκεψη στην Έδεσσα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μπασιάκου έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Κύριε Υπουργέ,

Σας καλωσορίζουμε στο νομό μας και χαιρόμαστε που έστω και δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο σημαντικό αυτό υπουργείο αποφασίσατε να επισκεφτείτε τον τόπο μας, που κατά κύριο λόγο είναι αγροτικός και να ακούσετε τα προβλήματα του αγροτικού μας κόσμου, που δυστυχώς δεν είναι λίγα.

Κατανοούμε βέβαια ότι οι δημοσκοπήσεις που τον τελευταίο καιρό δείχνουν έκδηλη τη δυσαρέσκεια των αγροτών στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα κατέστησαν περισσότερο αναγκαία την επικοινωνία της κυβέρνησής σας με τον αγροτικό κόσμο -θα ακολουθήσει από ότι ακούμε και επίσκεψη του πρωθυπουργού. Εν’ πάση όμως περιπτώσει, πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να καταστεί ενημερωτική για τους αγρότες, εάν τους απαντούσατε στα ερωτήματα που έθεσαν και ωφέλιμη για την κυβερνητική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στα επόμενα απαιτητικά σε διεθνές επίπεδο χρόνια, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και των νέων συγκυριών που διαμορφώνοντα πλέον διεθνώς.

Είναι βέβαια σε όλους μας γνωστό ότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας διέρχεται μία πραγματικά δύσκολη περίοδο.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής -το οποίο επιδείνωσε ακόμη περισσότερο η αύξηση του ΦΠΑ και η παντελής έλλειψη κοινωνικής πολιτικής στο πρόβλημα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου- και η παράλληλη πτώση των τιμών των προϊόντων και η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε οικονομικό μαρασμό και απόγνωση.

Εκτός όμως από αυτά, το κύριο χαρακτηριστικό που χαρακτηρίζει σήμερα τον αγροτικό κόσμο είναι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον, που προέρχεται τόσο από τις μεταβολές που συντελούνται σε διεθνές και κοινοτικό επίπεδο, όσο και από την έλλειψη εμπιστοσύνης στους μέχρι τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς για προσαρμογή στα νέα δεδομένα και στην ανικανότητα της κυβέρνησης να προγραμματίσει και να σχεδιάσει σωστά το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής που δυστυχώς βιώνουν οι αγρότες τα τελευταία χρόνια είναι ο κακός σχεδιασμός, η παντελής έλλειψη στρατηγικής και η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί στα όργανα της κοινότητας και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Έλληνα γεωργού.

Η συνδρομή και η βοήθεια της πολιτείας στη διαμόρφωση μιας νέας κατάστασης στη Γεωργία σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Οι αγρότες μας δεν γνωρίζουν πλέον τι συμφέρει να καλλιεργήσουν, πώς να ανταγωνισθούν τους κοινοτικούς τους εταίρους στην ελεύθερα διαμορφούμενη αγορά, πώς να κάνουν τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά και ελκυστικά και γενικά πώς να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση στην παγκοσμιοποιημένη εποχή που διάγουμε.

Η κρίση στον αγροτικό τομέα αφήνει έκθετο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος προ των εκλογών μοίραζε υποσχέσεις για την διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και τη μείωση του κόστους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων, υποσχόμενος ακόμη και προσωπική παρουσία για διεκδικήσεις στα όργανα της Ε.Ε. Στη Διεθνή όμως Έκθεση Θεσσαλονίκης πέρυσι προέτρεψε του αγρότες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Ο κακός χειρισμός της κυβέρνησης στα όργανα της κοινότητας φάνηκε αρχικά κατά τις διαπραγματεύσεις για τα μεσογειακά προϊόντα που οδήγησε στην απώλεια του 50% των επιδοτήσεων στον καπνό για την περίοδο μετά το 2009.

Έτσι οι σχεδόν μηδαμινές τιμές των ελληνικών καπνών -εμπορική τιμή φέτος 0,20 ευρώ, με εξαίρεση την ποικιλία «μπασμά» Κατερίνης- σε συνδυασμό με τους όρους του νέου καθεστώτος επιδοτήσεων προβλέπεται να φέρουν το τέλος της καλλιέργειας καπνού στη χώρα μας. Μιας παραδοσιακής καλλιέργειας, η οποία με τις κατάλληλες προσαρμογές, τους σωστούς χειρισμούς και τη στήριξη από την κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει νέα προοπτική και να δοθεί νέα ώθηση στον κλάδο. Εμπειρία της καλλιέργειας υπάρχει, αγάπη για το προϊόν υπάρχει, υποδομή υπάρχει και μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση και θέληση από την πολιτεία, η οποία οφείλει να στηρίζει τους καπνοκαλλιεργητές βλέποντας μακριά και όχι κοντόφθαλμα.

Όσον αφορά στο βαμβάκι, σαν να μη έφθανε το γεγονός ότι δεχθήκατε πέρυσι κοινή διαπραγμάτευση από το 2009 με τις αφρικανικές χώρες, μόλις πρόσφατα στον ΠΟΕ συμφωνήσατε στην σταδιακή κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων μέχρι το 2013, δίνοντας έτσι την χαριστική βολή στο προϊόν.

σαν να μη έφθανε το γεγονός ότι δεχθήκατε πέρυσι κοινή διαπραγμάτευση από το 2009 με τις αφρικανικές χώρες, μόλις πρόσφατα στον ΠΟΕ συμφωνήσατε στην σταδιακή κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων μέχρι το 2013, δίνοντας έτσι την χαριστική βολή στο προϊόν.

σαν να μη έφθανε το γεγονός ότι δεχθήκατε πέρυσι κοινή διαπραγμάτευση από το 2009 με τις αφρικανικές χώρες, μόλις πρόσφατα στον ΠΟΕ συμφωνήσατε στην σταδιακή κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων μέχρι το 2013, δίνοντας έτσι την χαριστική βολή στο προϊόν.

Όσον αφορά δε στην διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της ζάχαρης, αυτή εξαντλήθηκε στον ανεδαφικό χειρισμό του μπλοκαρίσματος της πρότασης, χωρίς να θέσει καμία άλλη εναλλακτική απαίτηση-πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως έκαναν οι άλλες χώρες.

Έτσι μόνο η Ελλάδα και η Λετονία έφυγαν με άδεια χέρια από την εν λόγω διαπραγμάτευση, χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη όπως οι άλλες χώρες;

Για την ζάχαρη λοιπόν προβλέπεται σταδιακά σε τέσσερα χρόνια περικοπή της τιμής της κατά 36% και για τα τεύτλα κατά 39%.

Περαιτέρω, δεν έχει ακόμη αποφασισθεί ποια θα είναι η ιστορική περίοδος που θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων στο τομέα των ζαχαρότευτλων ενόψει του νέου Κανονισμού, το 2000-2002, το 2003-2005, ή το 2004-2006, αυτό που είναι όμως σίγουρο για την Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα για το εργοστάσιο Πλατέως είναι ότι όποια περίοδος και εάν αποφασισθεί θα υπάρξει μείωση κατά 17.000 επιλέξιμα στρέμματα, δηλαδή από 90.000 φέτος θα μειωθούν σε 73.000 για τα επόμενα χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τομέα της ζάχαρης.

Και ενώ η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα τείνει να μειωθεί δραματικά η κυβέρνηση δεν έχει κανένα έτοιμο σχέδιο και πρόγραμμα για αναζήτηση νέων εναλλακτικών καλλιεργειών, όπως π.χ. βιοκαλλιέργειες και ενεργειακά φυτά, οι οποίες μπορεί να υποστηριχθούν από τη σημερινή υποδομή της Ε.Β.Ζ., η οποία πρέπει και μπορεί να μετεξελιχθεί και να προσαρμοσθεί στις νέες κατευθύνσεις της ελληνικής γεωργικής παραγωγής.

Ελάχιστος καιρός έχει απομείνει για την ενεργοποίηση των οριστικών δικαιωμάτων και το σύστημα κοντεύει να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας των κακών χειρισμών της κυβέρνησης.

Και πως θα μπορούσε άλλωστε να μη δημιουργηθεί ένας τέτοιος κίνδυνος αφού ο αγροτικός κόσμος της χώρας πληροφορήθηκε μόλις στις 8-3-2006 τα υποτιθέμενα οριστικά δικαιώματα ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ και τα αποτελέσματα των ενστάσεων σχετικά με αυτά.

Και λέω τα υποτιθέμενα, γιατί την επομένη ακριβώς το Υπουργείο για να δικαιολογήσει τη σωρεία των λαθών που διαπίστωσαν οι Ενώσεις δήλωσε ότι ιός των κομπιούτερ έχει δημιουργήσει λάθη τα οποία πρέπει να ελέγξουν.

Νέες λοιπόν καθυστερήσεις και νέα προβλήματα. Όταν όμως μετά από λίγες μέρες ξαναστέλνονται τα οριστικά πλέον δικαιώματα, ούτε και πάλι έχουν αποφευχθεί τα λάθη και τα προβλήματα. Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται το Υπουργείο δηλώνει ότι λάθη μπορούν να διορθωθούν και κατά την φάση της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων. Και ο χορός των προβλημάτων συνεχίζεται …

Εξάλλου όσον αφορά τις ενστάσεις και ενώ το Υπουργείο μέχρι πρόσφατα ανακοίνωνε ότι οι ενστάσεις δικαιώθηκαν σε ποσοστό 90%, ο Αγροτικός Σύλλογος Γιαννιτσών σε δείγμα 100 ατόμων διαπίστωσε ότι δεν δικαιώθηκε ούτε ένας αγρότης. Γεγονός αναμενόμενο, αφού όπως επισημάναμε επανειλημμένα η όλη διαδικασία έγινε με προχειρότητα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα επιχειρήθηκε να ελεγχθούν χιλιάδες ενστάσεις.

Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του ο κάθε αγρότης θα υφίσταται ένα σωρό παρακρατήσεις που σε κάποια προϊόντα το χαράτσι θα φθάνει και το 18% της ενίσχυσης που δικαιούται να πάρει

Θα του παρακρατείται λοιπόν:

2% για το εθνικό απόθεμα

από 2% μέχρι 10% ως ποιοτικό παρακράτημα, ανάλογα με το προϊόν

3% για την διαφοροποίηση και

2,72% η οριζόντια κράτηση, λόγω υπέρβασης του πλαφόν.

Για δε την συμπλήρωση των αιτήσεών τους θα πληρώνουν ένα ποσοστό στις Ενώσεις για υπηρεσίες που το κράτος είναι υποχρεωμένο να τους παρέχει δωρεάν.

Την έλλειψη στην ενημέρωση των αγροτών έρχεται να επιδεινώσει η μεγάλη καθυστέρηση στη ίδρυση πιστοποιημένου φορέα παροχής γεωργικών συμβουλών που επιβάλλεται εξάλλου από τους κοινοτικούς κανονισμούς και δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί, καθώς και το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έχει αναλάβει επακριβώς το σύνολο των ευθυνών που του αναλογούν και μάλιστα τώρα που οι απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ είναι τελείως διαφορετικές από τα μέχρι τώρα ισχύοντα στον τομέα των ενισχύσεων.

Και ενώ ο αγροτικός μας κόσμος βρίσκεται σε ένα θολό τοπίο όσον αφορά στο μέλλον, δηλαδή για το τι δικαιούται να εισπράξει με το νέο καθεστώς, τι ακριβώς παρακρατήσεις θα έχει, πως θα χειριστεί τα θέματα της πολλαπλής συμμόρφωσης, πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και ένα σωρό άλλα θέματα, το παρόν της γεωργίας δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

Το βιομηχανικό ροδάκινο για παράδειγμα πουλήθηκε φέτος 0,19 ευρώ.

για παράδειγμα πουλήθηκε φέτος 0,19 ευρώ.

 

Οι διαπραγματεύσεις στην διεπαγγελματική οργάνωση ροδακίνου με την παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δεν έφεραν κανένα θετικό αποτέλεσμα. Αντίθετα οι βιομήχανοι παρουσιάστηκαν παντελώς αδιάλλακτοι και πατώντας ποιος ξέρει σε ποιες σίγουρες βάσεις έμειναν αμετακίνητοι μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Η ίδρυση των διεπαγγελματικών οργανώσεων έχει σκοπό την επίτευξη κοινής συμφωνίας μεταξύ ομάδων παραγωγών και εμπόρων και βιομηχάνων που να συμφέρει και τις δύο πλευρές και να συμβάλει στην βιωσιμότητα τόσο της παραγωγής, όσο και της βιομηχανίας.

Είμαστε υπέρ των εν λόγω συλλογικών διαπραγματεύσεων και όχι μεμονωμένων συμφωνιών και εκβιασμών απέναντι στον αγρότη. Αρκεί οι συμφωνίες να γίνονται με σωστό τρόπο και διαφανείς διαδικασίες και όχι να παίρνονται διαφορετικές αποφάσεις κάτω από το τραπέζι, ερήμην και εις βάρος του συνόλου των παραγωγών.

Εν πάση περιπτώσει, για να μην αντιμετωπίσουμε τα περσινά προβλήματα θα πρέπει φέτος έγκαιρα και υπεύθυνα να ετοιμαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με ειλικρίνεια και σοβαρότητα για τις φετινές διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας τις περυσινές κακοτοπιές και κατανοώντας επιτέλους ότι η βιωσιμότητα του ενός είναι αλληλένδετη με την βιωσιμότητα του άλλου και η καλή συνεργασία μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει και στις δύο πλευρές.

Πέρυσι η κυβέρνηση, μετά την κακή πορεία των διαπραγματεύσεων και μπροστά στην πίεση των παραγωγών για ενίσχυση της τιμής, η οποία δεν κάλυπτε ούτε το κόστος παραγωγής, ανακοίνωσε την απόφασή της να ενισχύσει τους παραγωγούς με δύο λεπτά το κιλό, μέσω του προγράμματος ΛΑΕΚ. Οκτώ μήνες μετά και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί το εν λόγω πρόγραμμα. Ο τρόπος με τον οποίο αποφασίσθηκε ότι θα υλοποιηθεί, δηλαδή ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε Συνεταιρισμό ή Ένωση συνιστά καταφανή αδικία σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών του νομού Πέλλας, αφού το συνολικό κονδύλι των 5 εκατομμυρίων ευρώ κατανεμήθηκε δυσανάλογα, με τις Ομάδες Παραγωγών της Ημαθίας να παίρνουν 3,3 εκατομμύρια ευρώ και τις Ομάδες Παραγωγών του νομού Πέλλας 1,7 εκ. ευρώ. Αποτέλεσμα της κατανομής αυτής είναι κάποιοι από το νομό Ημαθίας να παίρνουν και 5 λεπτά το κιλό και κάποιοι από το νομό Πέλλας κάτω και από 1 λεπτό το κιλό.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις:

Το τρίμηνο καταβολής των αποζημιώσεων που υποσχεθήκατε προεκλογικά συνεχίζεται να μην τηρείται, σε πολλές περιπτώσεις δε έχει μετατραπεί σε δεκάμηνο και η καταβολή τόκων σε περίπτωση καθυστέρησης έχει παντελώς ξεχαστεί.

Για παράδειγμα στο νομό μας απόφαση για αποζημίωση από ακαρπία που παρατηρείται από 20-4-2005 ελήφθη τέλος Ιουλίου, σήμερα, ενώ έχουν περάσει 11 μήνες και ενώ υπήρχε πρόσφατη διαβεβαίωση του ιδίου του Προέδρου του ΕΛΓΑ ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί και η καταβολή των αποζημιώσεων, υπάρχουν δημοτικά διαμερίσματα στην Πέλλα που δεν έχουν λάβει ούτε τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων, ενώ ολόκληρα δημοτικά διαμερίσματα, όπως η Ζέρβη, ο Άγιος Αθανάσιος κλπ αδικήθηκαν κατάφωρα από αυτά και δεν έχουν καν το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση για το ποσοστό της ζημίας που εκτιμήθηκε ότι έπαθαν στα κεράσια.

Για άλλη μία χρονιά εξάλλου οι σπαραγγοπαραγωγοί του νομού Πέλλας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν φέτος στα σπαράγγια από τις παρατεταμένες βροχές που πλημμύρισαν τα χωράφια ήταν σοβαρές, με αποτέλεσμα η οικονομική καταστροφή να καταστεί αναπόφευκτη.

Οι πολλές και έντονες χιονοπτώσεις του Ιανουάριου-Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες (έως και -18 C) και τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή, διαμορφώνουν μία κατάσταση η οποία έχει ως συνέπεια την αναβολή της έναρξης της συγκομιδής, η οποία έπρεπε να είχε ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου, εάν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, και περαιτέρω τη μείωση της παραγωγής, αλλά και την χαμηλή τιμή διάθεσης του προϊόντος.

Το Μάρτιο μήνα που κανονικά θα έπρεπε να αρχίσει η συγκομιδή τα χωράφια παρέμεναν πλημμυρισμένα και η ποσότητες που συγκομίσθηκαν ελάχιστες.

Αυτό εκτός των άλλων δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και στην διαμόρφωση τόσο της αρχικής τιμής, αφού αυτή την εποχή το σπαράγγι πιάνει καλύτερη τιμή δεδομένου ότι δεν έχει πέσει στην αγορά το σπαράγγι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που μαζεύεται λίγο αργότερα, αλλά και στις τελικές τιμές οι οποίες επηρεάζονται από τις αρχικές.

Με ερώτησή μου που κατέθεσα στη Βουλή ζήτησα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί και να αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση μέσω του ΕΛΓΑ, όπως συνέβη και πέρυσι μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις και πιέσεις τόσο από εμένα προσωπικά όσο και όλων των αρμοδίων παραγόντων.

Και ενώ μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει ακόμη συγκεκριμένη γραπτή απάντηση που να μου γνωστοποιεί την απόφασή σας σχετικά με τις αποζημιώσεις, κυκλοφόρησε έγγραφο του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το οποίο καλούνται οι παραγωγοί να προβούν σε υποβολή αιτήσεων στο διάστημα από17-4-2006 έως 2-5-2006 για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στα σπαράγγια από 1-1-2006 έως 15-3-2006, με την γνωστοποίηση ότι αυτά θα ενταχθούν στα ΠΣΕΑ.

Η απόφαση αυτή του ΕΛΓΑ δημιούργησε προβληματισμό, απορία και έκπληξη, αφού εκδόθηκε σε μία χρονική στιγμή που ακόμη δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να αρχίσει η καταγραφή των ζημιών. Εξ άλλου η κατ’ εξαίρεση αποζημίωση και συντομότερα -σε σχέση με τα ΠΣΕΑ- καταβάλλεται και κατά το παρελθόν δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα από την επιλογή του εν λόγου τρόπου αποζημίωσης.

Οι σπαραγγοπαραγωγοί του νομού βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχόμενων καταστροφών που προκλήθηκαν επανειλημμένα στις καλλιέργειές τους, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα προηγούμενα δυστυχώς χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για να αντέξουν μεγάλες καθυστερήσεις στον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων που παρατηρούνται στην διαδικασία αποζημιώσεων μέσω των ΠΣΕΑ.

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γεωργοί σχετικά με τις αποζημιώσεις για καταστροφές που προκλήθηκαν φέτος στις δενδρώδεις καλλιέργειες, για τις οποίες έχει παρθεί απόφαση να ενταχθούν στον κανονισμό κρατικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση από τον ΕΛΓΑ, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Επειδή τα προβλήματα αυτά τα αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού μας κάθε χρόνο και ζουν συνεχώς με το άγχος των εκάστοτε αποφάσεων του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ, πιστεύω ότι το σύστημα χρειάζεται περαιτέρω εξυγίανση και οργάνωση, ούτως ώστε να ξέρει έγκαιρα ο αγρότης με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίζεται το εκάστοτε πρόβλημά του.

Η έλλειψη ενημέρωσης και καθοδήγησης που συχνά βιώνει ο αγρότης είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της σύγχρονης γεωργίας.

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται επίσης στις ενισχύσεις των παραγωγών από τα προγράμματα ΠΣΕΑ. Και παρ’ όλο που η Κοινότητα μελετάει αλλαγές στον τρόπο των κρατικών ενισχύσεων που θα ελαχιστοποιήσουν τις καθυστερήσεις, με ορισμένες προϋποθέσεις, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καμία διαδικασία, συνεπώς το σύστημα αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ παραμένει χρονοβόρο.

Περαιτέρω η αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ από 200 στα 330 ευρώ έχει αναβληθεί για να αποτελέσει και πάλι προεκλογικό τρικ. Θα εξαγγελθεί και πάλι προεκλογικά, θα δοθεί πιθανόν από την επόμενη κυβέρνηση, ή λίγες μέρες πριν τις εκλογές, αλλά κανείς δεν θα εξηγήσει στους αγρότες τι έχασαν για τέσσερα χρόνια, ούτε ότι θα καθηλωθούν για τα επόμενα τέσσερα στην απίθανη περίπτωση που θα εκλεγεί ξανά κυβέρνηση η ΝΔ στις επόμενες εκλογές, όποτε και εάν γίνουν αυτές.

Μεγάλες εξάλλου καθυστερήσεις παρατηρούνται και στα σχέδια βελτίωσης, στα προγράμματα νέων αγροτών, στα προγράμματα κατάρτισης και σε ένα σωρό άλλες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Η σύγχρονη γεωργία δεν μπορεί να παραμείνει μόνο στα παραδοσιακά πρότυπα.

Για να είναι πλέον βιώσιμη, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου που να περιλαμβάνει και άλλους τομείς δράσης του αγροτικού μας κόσμου.

Χρειάζεται όραμα, θέληση, φαντασία και όρεξη για δουλειά, πέρα από κομματικά βολέματα και συμφέροντα, όπου οι πολίτες χωρίζονται κατά κατηγορίες ανάλογα με τις πολιτικές και ιδεολογικές τους πεποιθήσεις

Οι αγρότες δεν μπορούν πλέον να περιμένουν. Δεν έχουν το περιθώριο να το πράξουν.

Η δυσαρέσκειά τους για τους άστοχους χειρισμούς των αγροτικών θεμάτων από την κυβέρνησή σας, αποτυπώνεται καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις του βίου τους και εμείς οι βουλευτές των αγροτικών περιοχών το βιώνουμε καθημερινά.

Κύριοι της κυβέρνησης ακολουθήστε και αδράξτε τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην σύγχρονη εποχή, πριν να είναι αργά τόσο για τον αγροτικό κόσμο, όσο και για την οικονομία όλης της χώρας μας.

Ευχαριστώ».

 

Σχόλια