Πέμπτη χρονιά μηδενική αύξηση για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε δήμο της Θεσσαλονίκης

Πέμπτη χρονιά μηδενική αύξηση για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε δήμο της Θεσσαλονίκης
Νοέμβριος 9th, 2017

Πέμπτη χρονιά μηδενική αύξηση για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε δήμο της Θεσσαλονίκης

«Παγωμένα» και για το 2018 τα Δημοτικά Τέλη. Αμετάβλητα για πέμπτη συνεχή χρονιά παραμένουν τα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στο

δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπως αποφασίσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ επεκτείνονται οι ελαφρύνσεις για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, φτάνοντας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις την ολική απαλλαγή τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της διοίκησης, για το 2018 τα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τις κατοικίες και τα καταστήματα παραμένουν αμετάβλητα στο 1,38 και 3,28 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Επίσης, «παγωμένα» θα παραμείνουν και τα τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου, ενώ θα ισχύσει:

•    Πλήρης απαλλαγή για τους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής (ενοικίου) από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας για ανασφάλιστα ηλικιωμένα άτομα (άνω των 65 ετών) μοναχικά ή ζεύγη που στερούνται ιδιόκτητης στέγης, έχουν κοινωνική αδυναμία και είναι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου,
•    Πλήρης απαλλαγή για άτομα που είναι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, δεν έχουν εισόδημα από μισθωτή ή επιχειρηματική δραστηριότητα και στερούνται ιδιόκτητης στέγης (χωρίς ακίνητη περιουσία πρώτη ή δευτερεύουσα),
•    Μείωση των τελών κατά 50% για κατοικίες  όπου  διαμένουν  μόνιμα  (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές) πολύτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω  των 25.000 €, άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με βαριά νοητική  υστέρηση (εγγεγραμμένα στην ίδια οικογενειακή μερίδα) σε ποσοστό 80% και άνω και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 25.000€, και δικαιούχοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» που δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία ΚΕΑ για απαλλαγή 100%.

«Αιματηρή οικονομία…»
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «η διατήρηση των Δημοτικών Τελών στα ίδια επίπεδα για πέμπτη συνεχή χρονιά είναι αποτέλεσμα της αιματηρής οικονομίας και της αυστηρής ορθολογικής διαχείρισης των πόρων. Μάλιστα, απορροφήσαμε και το χαράτσι του ΦΟΔΣΑ που διόγκωσε το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων δραματικά για όλη την Π.Ε. Θεσσαλονίκης, η οποία αύξηση κόστους για το δήμο μας ξεπερνά τις 300.000 σε σχέση με πέρσι».
Αναφερόμενος στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ανέφερε ότι οι αρμόδιες αντιδημαρχίες και Υπηρεσίες θα ερευνήσουν και θα μελετήσουν τη «δυνατότητα περαιτέρω μειώσεων για τις κατηγορίες των αναπήρων, χωρίς να χρειαστεί να γίνει αύξηση για τον γενικό πληθυσμό».
«Πρόκειται για Ανταποδοτικά Τέλη που είναι τα δεύτερα πιο χαμηλά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, και από τα χαμηλότερα σε όλη τη χώρα, χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Δημήτρης Ζιγκερίδης κατά την αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων, σημειώνοντας ότι «αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην καλή απορρόφηση των ανταποδοτικών τελών αλλά και της γενικής οικονομίας στον τομέα της καθαριότητας».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θόδωρος Κυζιρίδης έδωσε έμφαση στη συνολική οργάνωση και συνδυαστική λειτουργία των Τομέων και Υπηρεσιών που «επιφέρει σημαντικές οικονομίες κλίμακος ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε τα τέλη αμετάβλητα». Επίσης, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του δημοτικού ταμείου και την πολιτική του δήμου που εξασφαλίζει τον απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό και τις αναγκαίες υποδομές χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός των Ανταποδοτικών Τελών. Χαρακτηριστικά επισήμανε την «ανακαίνιση και αναβάθμιση του εργοταξίου με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και δεξαμενές με σύγχρονα συστήματα ελέγχου κατανάλωσης καυσίμων με λεφτά του δημοτικού ταμείου», την «απόκτηση σύγχρονων απορριμματοφόρων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας euro6 με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων» και την «προμήθεια νέων κάδων με την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων».

Πηγη:seleo.gr

Σχόλια