Περιοδεία του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου στο Εργοτάξιο του ΤΑP στην Παραλίμνη – Πέλλας
Περιοδεία του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου στο Εργοτάξιο του ΤΑP στην Παραλίμνη – Πέλλας
Περιοδεία στο εργοτάξιο του αγωγού φυσικού αερίου TAP στην Παραλίμνη Πέλλας πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μαζί με αντιπροσωπεία της Τομεακής Οργάνωσης Πέλλας του ΚΚΕ.
Παρά τα εμπόδια που μπήκαν από την εργοδοσία να έρθει σε άμεση επαφή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος με τους εργάτες και τις εργάτριες του εργοταξίου τελικά μίλησε μαζί τους.
Στην ομιλία του ανέφερε ότι ο TAP είναι ένα από τα πολυδιαφημισμένα έργα, αποτελώντας «πρότυπο» ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης όμως που στηρίζεται σε θέσεις εργασίας για λίγους μήνες, χτισμένες πάνω στους αντιλαϊκούς νόμους όλων των προηγούμενων ετών, με μεροκάματο κοντά στα 30 ευρώ, χωρίς ένσημα ειδικότητας, με εντατικοποίηση της εργασίας και περιπλάνηση από το ένα εργοτάξιο στο επόμενο, χωρίς δικαιώματα, με υποχρεωτικές άδειες, θέσεις εργασίες που στη φάση λειτουργίας του αγωγού θα μειωθούν από 3.000 σε 200.
Σημείωσε, πώς αυτή η «ανάπτυξη» που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργατών, δεν θα φέρει οφέλη ούτε για τον ελληνικό λαό, μιας και το φυσικό αέριο δεν προβλέπεται να είναι φθηνό για τις λαϊκές οικογένειες της χώρας. Ενώ και οι διάφορες «ευεργεσίες» και χορηγίες που κάνει η επιχείρηση στις τοπικές κοινωνίες (π.χ. ασθενοφόρα κ.ά.) αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος του τεράστιου πλούτου που παράγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του έργου.
Κάλεσε τους εργαζόμενους να προβληματιστούν για το αν πραγματικά η λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας, μέσω του αγωγού TAP, ευνοεί τον ελληνικό λαό, εξηγώντας ότι το κυνήγι του κέρδους, - όπως γίνεται και στην περίπτωση του αγωγού αερίου, γιατί πρόκειται για μία καπιταλιστική επιχείρηση - δεν έχει όρια και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πολεμικές συγκρούσεις. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία, Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Αίγυπτο, Λιβύη και αλλού συνδέονται με τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.
Επίσης, τους κάλεσε να σκεφτούν «τι μπαίνει πραγματικά εμπόδιο στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού, την ώρα που κάποιοι χτίζουν αμύθητες περιουσίες», εξηγώντας ότι η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από τους καπιταλιστές είναι η αιτία που βάζει φρένο στην κάλυψη των αναγκών του λαού.
Ολοκληρώνοντας, είπε: «η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι είναι η συμπόρευση και η διεκδίκηση με το ΚΚΕ της ανάκτησης όλων των απωλειών των προηγούμενων ετών, με κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας, με διεκδίκηση της πραγματικής εξουσίας του λαού.
Μια εξουσία όπου η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στο συγκεντρωμένο πλούτο, στο φυσικό πλούτο, στη γη, και η κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη αξιοποίησή τους θα γίνεται με στόχο την κοινωνική ευημερία και όχι το ατομικό, καπιταλιστικό κέρδος».