Πρόταση νόμου για το Πόθεν Εσχες

Πρόταση νόμου για το Πόθεν Εσχες
22 Μαρτίου, 2012

Πρόταση νόμου για το Πόθεν Εσχες

Αναδρομική εφαρμογή σε καταθέσεις του εξωτερικού και κίνητρα επιστροφής τους

Το ζήτημα της αναδρομικής εφαρμογής του «Πόθεν Έσχες» σε καταθέσεις του εξωτερικού και την παροχή κινήτρων για την επιστροφή των καταθέσεων, θέτει ο Βουλευτής Ν. Πέλλας κ. Βασίλης Γιουματζίδης, μαζί με άλλους 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέσα από συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου που κατέθεσαν. Συγκεκριμένα, οι 27 Βουλευτές κατέθεσαν σήμερα πρόταση Νόμου "Ισοδύναμα κοινωνικά μέτρα για την ανακατανομή των φορολογικών βαρών, έλεγχος πόθεν έσχες από το οικονομικό έτος 2001 και εντεύθεν σε καταθέσεις φορολογουμένων εκτός της χώρας. Παροχή κινήτρων επιστροφής καταθέσεων από τράπεζες του εξωτερικού".

Γνωρίζοντας ότι εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ υπάρχουν σε καταθέσεις και σε άλλα χρηματοοικονομικά ή μη προϊόντα στο εξωτερικό, Ελλήνων φορολογουμένων φυσικών προσώπων και επιτηδευματιών, κύριος στόχος της πρότασης νόμου είναι να ελεγχθεί αν τα κεφάλαια αυτά έχουν φορολογηθεί νόμιμα και αν όχι, να επιβληθούν φόροι και προσαυξήσεις αναδρομικά από το 2001, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην είσπραξη νέων πόρων με την πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ανακατανομή των φορολογικών βαρών με στόχο την ενίσχυση των εσόδων και την ανακούφιση των συνήθως φορολογουμένων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κτλ).

Με την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης υπάρχουν πλέον οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και οι υποχρεώσεις που απορρέουν για αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν θα επιτευχθούν αν δεν μειωθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επιβάλλεται πλέον ως «εθνική ανάγκη» καθώς ο Έλληνας φορολογούμενος έχει υποστεί σημαντική μείωση στο εισόδημά του και η φοροδοτική του ικανότητα έχει μειωθεί σημαντικά.

Με την πρόταση νόμου:

1. Όλες οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα έχουν υποχρέωση να συνδράμουν με κάθε τρόπο, παρέχουσες τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών με ποσά άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ (€100.000) που εξήλθαν στο εξωτερικό.

2. Συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια ειδικά συνεργεία ελέγχου με βοηθητικό προσωπικό ιδιώτες λογιστές – φοροτεχνικούς κατόχους πτυχίου Ά τάξης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που θα ελέγχουν αυτά τα χρηματικά ποσά αναδρομικά από το οικονομικό έτος 2001.

3. Επιβάλλεται για όσα ποσά δεν έχουν φορολογηθεί νόμιμα, φόρος έως 45% συν τις προσαυξήσεις. Καταυτόν τον τρόπο ο φόρος και οι προσαυξήσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 100% του ποσού που εξήχθη αφορολόγητο στο εξωτερικό.

4. Παρέχεται η δυνατότητα της προαιρετικής συμμόρφωσης όσων φυσικών προσώπων και επιτηδευματιών θέλουν πριν αρχίσει η διαδικασία ελέγχων, να καταθέσουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και να καταβάλλουν με συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης που θα ορισθεί στο 20% φόρο εισοδήματος, χωρίς επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων υπό την προϋπόθεση της επιστροφής των λογαριασμών αυτών σε τράπεζες του εσωτερικού και αν δεν επενδυθούν εντός της χώρας, να μην αναληφθούν ή να μεταφερθούν έως τις 31/12/2015.

 

Σχόλια