Συνάντηση Γιώργου Καρασμάνη με το Σάββα Τσιτουρίδη

Συνάντηση Γιώργου Καρασμάνη με το Σάββα Τσιτουρίδη
5 Δεκεμβρίου, 2006

Συνάντηση Γιώργου Καρασμάνη με το Σάββα Τσιτουρίδη

Συνάντηση Γιώργου Καρασμάνη με το Σάββα Τσιτουρίδη

για την ανεργία στο Νομό Πέλλας

Συνάντηση με τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σάββα Τσιτουρίδη είχε χθες ο βουλευτής του νομού μας Γιώργος Καρασμάνης με αφορμή την τροπολογία που ρυθμίζει θέματα των απολυθέντων από τις βιομηχανίες της Νάουσας.

Ο Γιώργος Καρασμάνης παρουσίασε πλήρη φάκελο στον Υπουργό με τον οποίο αποδεικνύεται ότι στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι απολυθέντες από τα «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΕΛΛΑΣ» αφού το εργοστάσιο που έκλεισε ήταν ιδιοκτησία της εταιρείας «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΑΣ».

Επειδή είναι απολύτως ομοειδής περίπτωση αφού το εργοστάσιο «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΕΛΛΑΣ» ανήκε στον ίδιο όμιλο, ΖΗΤΗΣΕ στην τροπολογία να συμπεριληφθούν και οι απολυθέντες αυτού του εργοστασίου.

Ο Υπουργός αναγνωρίζει ως απόλυτα δικαιολογημένο το αίτημα και θα το μελετήσει με τη σοβαρότητα που του αναλογεί.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης, η τροπολογία είχε καταρτισθεί πριν από τον ανασχηματισμό και αποτελεί το τελευταίο στάδιο μιας σειράς μέτρων και διαδικασιών (π.χ προγράμματα επανακατάρτισης) που αφορούν και εφαρμόστηκαν στην περιοχή της Νάουσας, στην οποία η ανεργία βρίσκεται στο 48% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της.

Επειδή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας σε συγκεκριμένες περιοχές καθώς και πάρα πολλά αιτήματα για λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης της απασχόλησης, το Υπουργείο ήδη ετοιμάζει ένα νέο μέσο χρηματοδότησης για πολιτικές που ευνοούν τη διατήρηση της απασχόλησης σε περιοχές που πλήττονται από φαινόμενα κρίσης στους μεταποιητικούς κλάδους. Αποκλειστικός στόχος, η δημιουργία ενός σταθερού υποστηρικτικού και χρηματοδοτικού πλαισίου για περιοχές με υψηλή ανεργία. Για περιοχές που η ανεργία ξεπερνά το 20%. Συνεπώς, σε αυτό το πλαίσιο είναι δεδομένο ότι θα συμπεριληφθεί και ο νομός Πέλλας.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον νομό Πέλλας και τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν, παρουσίασε στην ίδια συνάντηση ο βουλευτής. Για αυτό ζήτησε τη λήψη επιπλέον μέτρων. Ζήτησε να κηρυχθεί ο νομός Πέλλας «θύλακας ανεργίας» και να ενταχθεί σε ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματολογία του αλλά και να αποδείξει την άμεση και επιτακτική ανάγκη ειδικής παρέμβασης στο νομό Πέλλας, ο Γιώργος Καρασμάνης επανακατέθεσε το υπόμνημα - λόγω αλλαγής της ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης -το οποίο είχε εκπονήσει σε συνεργασία με όλους τους φορείς του νομού (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμους, Επιμελητήριο, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες Εμποροβιοτεχνών, Εμπορικούς Συλλόγους κλπ.) προ πέντε μηνών και το οποίο δίδεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Ο Υπουργός απαντώντας στο βουλευτή τον διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για στήριξη του νομού Πέλλας και των πολιτών του μέσα από διάφορα προγράμματα που προωθεί η Πολιτεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του βουλευτή Γιώργου Καρασμάνη και του υπομνήματος των φορέων.

Γιαννιτσά, 04-05-2006 Από το Πολιτικό Γραφείο

- Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Γιαννιτσά, 28-11-05 Προς: Τον Υπουργό Απασχόλησης

Αρ. πρωτ.953 και Κοινωνικής Προστασίας

κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο

Θέμα:«Άμεση ανάγκη για ολοκληρωμένη παρέμβαση στο Ν. Πέλλας»

Υπουργέ μου.

Με το παρόν έγγραφο, σου καταθέτω υπόμνημα-αίτημα όλων των φορέων του Ν. Πέλλας με το οποίο ζητείται να κηρυχθεί ο νομός «θύλακας ανεργίας» έχοντας άμεση ανάγκη και κατά προτεραιότητα, εφαρμογής προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης και ένταξής του στα ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Με την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζω πολύ καλά τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και μια 10ετία ο νομός Πέλλας σε σύγκριση με τους γειτονικούς νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο Ν.Πέλλας κατέχει πλέον την τελευταία θέση ως προς το κατακεφαλήν εισόδημα, απ’ όλους τους νομούς της χώρας με ποσοστό 70% του Εθνικού Μέσου Όρου. Έχει το 54,1% του Κοινοτικού Μ.Ο(Eurostat), όταν η Κοζάνη έχει 85,7%, η Φλώρινα 85,7%, η Καστοριά 64,8%, τα Γρεβενά 61,3%, η Ημαθία 60,5% και το Κιλκίς 59,7%.

Υπουργέ μου.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω άριστα, τόσο την ευαισθησία σου για τις δοκιμαζόμενες κοινωνικές ομάδες, όσο και τις συνεχείς και τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη αυτών των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, ανδρών και γυναικών που πλήττονται κατά κύριο λόγο από τη μάστιγα της ανεργίας.

Γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι θα υιοθετήσεις απόλυτα το κοινό αίτημα των φορέων του Ν. Πέλλας, ο οποίος κατ’ εξοχήν «εισπράττει» τα αποτελέσματα της αδιαφορίας και της εγκατάλειψής του από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Με εκτίμηση

Συνημμένα:Υπόμνημα των φορέων ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Του Ν.Πέλλας

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

κ. ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

ΑΘΗΝΑ

Θέμα:«Πρόγραμμα ολοκληρωμένης Παρέμβασης στο νομό Πέλλας»

 

Κύριε Υπουργέ.

 

Εμείς οι εκπρόσωποι φορέων που υπογράφουμε το παρόν υπόμνημα, επιθυμούμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να σας κάνουμε κοινωνό του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο νομός Πέλλας την τελευταία 10ετία.

Επιθυμούμε να σας καταθέσουμε την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των συμπολιτών μας και να ζητήσουμε την άμεση και ριζοσπαστική παρέμβασή σας, με την ελπίδα να αντιστραφεί η συνεχώς φθίνουσα πορεία του νομού, η τραγική του κατάσταση, αφού το σύνολο της οικονομικής και παραγωγικής αλυσίδας πνέει τα λοίσθια.

Σχόλια