Συνέντευξη του Στέλιου Παπαθεμελή στο Ράδιο Πέλλα και στην εκπομπή “Μαζί στην πρώτη γραμμή”

Συνέντευξη του Στέλιου Παπαθεμελή στο Ράδιο Πέλλα και στην εκπομπή “Μαζί στην πρώτη γραμμή”
14 Οκτωβρίου, 2008

Συνέντευξη του Στέλιου Παπαθεμελή στο Ράδιο Πέλλα και στην εκπομπή “Μαζί στην πρώτη γραμμή”

«Και αν όλες οι χώρες αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, δεν θα γίνουν Μακεδονία παρά μόνο αν τα αναγνωρίσει και η Ελλάδα ως Μακεδονία» Ο Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» και πρόεδρος του Πολιτικού Ομίλου για τη «Δημοκρατία και την Πατρίδα», Στέλιος Παπαθεμελής, έντεκα φορές βουλευτής, από το 1974 και μετά, υπουργός κατ’ επανάληψη στα υπουργεία Παιδείας, Μακεδονίας – Θράκης και Δημοσίας Τάξης, από το 1996 κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Ορθοδόξων. Μίλησε στο «Ράδιο Πέλλα» και την εκπομπή «μαζί στην πρώτη γραμμή» κυρίως για την κατάσταση που επικρατεί αυτό το διάστημα, στα εθνικά ζητήματα. Πως χαρακτηρίζετε την πρόταση Νίμιτς, περί «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»; Κύκλοι της κυβέρνησης δηλώνουν ότι μπαίνουν οι βάσεις για διαπραγμάτευση.
- Επιεικώς, γελοία. Με ένα κλικ η σύνθετη ονομασία γίνεται σκέτο Μακεδονία, δε θέτει θέμα αλλαγής του συνταγματικού ονόματος. Η Αθήνα, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, χωρίς καμία εξαίρεση μέσα και το ΛΑ.Ο.Σ. Καρατζαφέρη, έχει υποχωρήσει εκ των προτέρων. Χαρίζει το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια στη μορφή της λεγόμενης σύνθετης ονομασίας. Σύνθετη με συνθετικό το Μακεδονία σημαίνει σκέτο Μακεδονία. Αυτό θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί, αυτό και οι ξένοι. Θυμηθείτε το «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κανείς δεν την προσφώνησε έτσι, κανείς δεν είπε έστω συντομογραφικά «Πρώην Μακεδονία». Όλοι τη λένε από την αρχή Μακεδονία.
Η ιταμότητα της σκοπιανής ηγεσίας, όφειλε να φρονηματίσει τους Ελλαδικούς να ακυρώσουν την αρχική γενναιόδωρη και πολιτικά επιπόλαιη πρότασή τους για «σύνθετη» και να επιστρέψουν στην αφετηρία, στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών της 13/4/92 και στην απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Λισαβώνας της 27/6/92: «ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία». Πρόσφατα, οι Σκοπιανοί έφτασαν στο απίστευτο σημείο να κάνουν επί 48 ώρες εμπάργκο στα ελληνικά φορτηγά που κουβαλούσαν προϊόντα γι’ αυτούς και έγραφαν FYROM, αξιώνοντας να το αντικαταστήσουν με το Μακεδονία όπερ δυστυχώς και εγένετο. Στο Σκοπιανό η Ελλάδα δείχνει συμπεριφορά ηττημένης σε πόλεμο χώρας, που σπεύδει αγωνιωδώς να περισώσει το τελευταίο ίχνος της αξιοπρέπειάς της, εκλιπαρώντας την υπερδύναμη να φροντίσει ο αντίπαλος να της αφήσει ένα φύλλο συκής. Όχι δεν πρέπει να συμβεί ποτέ αυτό. Και αν όλες οι χώρες αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Μακεδονία ,δεν θα γίνουν Μακεδονία παρά μόνο αν τα αναγνωρίσει και η Ελλάδα ως Μακεδονία. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ. Εμείς αιτούμε μια ονομασία για όλες τις χρήσεις, όχι άλλη στους διεθνείς οργανισμούς και άλλη στο εσωτερικό της χώρας. Δεν πρέπει να απορριφθεί μόνο η πρόταση Νίμιτς, αλλά και ο ίδιος ο διαμεσολαβητής για ανικανότητα. Βλέπουμε ακόμη διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας…
«Για προπαγανδιστικούς και άλλους ανομολόγητους λόγους οι Στάλιν και Τίτο δημιούργησαν στη νότια περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, που ονομαζόταν ως τότε Vardarska ένα ψευδώνυμο κρατικό μόρφωμα, το οποίο ονόμασαν «Μακεδονία», τους κατοίκους του έθνος Μακεδονικό και το σλαβικό ιδίωμα που ομιλούν, ως τότε μη γραφόμενο, μακεδονική γλώσσα. Όπως τότε κατήγγειλε ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, John Stetinius, η πρωτοβουλία Στάλιν – Τίτο απέβλεπε στην απόσπαση ελληνικών εδαφών και την προσάρτησή τους στο κομμουνιστικό μπλοκ.
Το αρχικά εσωτερικό διοικητικό μόρφωμα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991 επιμένει να χρησιμοποιεί καταχρηστικώς το ελληνικό όνομα Μακεδονία, αν και στα Ηνωμένα Έθνη έγινε δεκτό ως Former Yugoslavian Republic of Macedonia με την εντολή να συμφωνήσει η Ελλάδα ένα κοινά αποδεκτό όνομα, το οποίο νωρίτερα το Συμβούλιο Κορυφής της Λισσαβόνας (27/06/1992) καθόρισε να μην περιέχει τον όρο (=terme) Μακεδονία.
Οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας έχουν τη δική τους ιστορία, το δικό τους πολιτισμό και φυσικά τους δικούς τους προγόνους. ‘’Είμαστε Σλάβοι’’ το έλεγε και ο Γκλιγκόρωφ. Και αν όλες οι χώρες αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, δεν θα γίνουν Μακεδονία παρά μόνο αν τα αναγνωρίσει και η Ελλάδα ως Μακεδονία Οι Σλάβοι της περιοχής που είναι η μείζων εθνότητα, και η μόνη που ανάγει την καταγωγή της στο Μεγαλέξανδρο, πρέπει να βοηθηθούν, να απαλλαγούν από το σύμπλεγμα της «δημιουργίας προγόνων» και να συνειδητοποιήσουν πρώτον ότι είναι Σλάβοι και δεύτερον ότι οι πρόγονοί τους έφθασαν στην περιοχή χίλια χρόνια μετά τον Μεγαλέξανδρο». Όλα έχουν μια κινητήριο δύναμη και οι Σκοπιανοί έχουν τις ΗΠΑ. Πιστεύετε ότι φτάνει η αρχή του τέλους για την ‘’αυτοκρατορία’’ της Αμερικής; Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και οι επιφανείς νομπελίστες οικονομολόγοι, Τζόζεφ Στίγκλιτς και Σάμιουελσον, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο καπιταλισμός ζει τώρα το δικό του ΄89 ενώ η κρίση στη Γουόλ Στριτ είναι για την ελεύθερη αγορά ό,τι η πτώση του Τείχους για τον σοσιαλισμό. Σύμφωνα με τον Στίγκλιτς το δημόσιο χρέος θα φτάσει εφέτος στο ύψος-ρεκόρ των 400 δισ. για τις ΗΠΑ. Αυτό επιτείνει τον φαύλο κύκλο της κρίσης, της πιστωτικής ασφυξίας και οδηγεί την αυτοκρατορία προς το τέλος της. Ο Στέλιος Παπαθεμελής θα επισκεφθεί την Παρασκευή το Νομό Πέλλας για να παραστεί σε εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Σκύδρας το απόγευμα ενώ στις 5 το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη στην Πέλλα Τηλεόραση, στον πολιτικό επιστήμονα, Γιώργο Παναγιωτίδη.

Σχόλια