”Τα μυστικά του Βάλτου”αναβιώνουν

”Τα μυστικά του Βάλτου”αναβιώνουν
4 Φεβρουαρίου, 2008

”Τα μυστικά του Βάλτου”αναβιώνουν

Ζωντανή περιήγηση στα γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα, που διαδραματίστηκαν στην λίμνη Λουδία - Γιαννιτσών και τα οποία αποτύπωσε η Πηνελόπη Δέλτα στο μυθιστόρημα «Τα Μυστικά του Βάλτου», θα βιώνουν οι επισκέπτες της Κρύας Βρύσης Πέλλας.
Η περιήγηση θα γίνει με την υλοποίηση του σχεδιασμού των τοπικών αρχών, για τη δημιουργία Υπαίθριου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ακριβούς μικρογραφίας της λίμνης -έχει αποξηρανθεί το 1936, όπου καταγράφηκαν ορισμένες από τις πιο ηρωικές στιγμές της μάχης για τη Μακεδονία, κατά την περίοδο 1904-1908, όταν κυρίαρχος στόχος των ελλήνων παραγόντων ήταν να επιτευχθεί στρατιωτική υπεροχή έναντι των βουλγαρικών ένοπλων ομάδων, που προσπαθούσαν να επιβάλλουν την κυριαρχία της βουλγαρικής εξαρχίας, έναντι του οικουμενικού πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
Η μικρογραφία θα αναδείξει, επίσης, τη ζωή των ανθρώπων που ζούσαν στις καλύβες μέσα στη λίμνη και τα παραλίμνια χωριά, οι οποίοι αποτέλεσαν το βασικό στόχο της αλλαγής της συνείδησης, στόχος για τον οποίο δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολλά άλλα μέσα, ακόμη και οι χρηματισμοί.

Το έργο, έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου και μέχρι το Μάρτιο θα έχει γίνει η ανάθεση της μελέτης στον επιμελητή μουσείων, Βασίλη Νικόλτσιο, ο οποίος είναι και διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στη Θεσσαλονίκη.
Το πιστό «αντίγραφο» της λίμνης θα καταλαμβάνει 5,5 στρέμματα και θα έχει μέγιστο βάθος 2 μέτρα. Θα δημιουργηθεί μέσα στο, συνολικής έκτασης 147 στρεμμάτων, Οικολογικό Πάρκο του Δήμου.

Σχόλια