Τα νέα ”πόστα” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Τα νέα ”πόστα” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
«Δε θα κρατηθεί επετηρίδα, ούτε με βάση την παλαιότητα, ούτε με βάση τη σειρά εκλογής». Αυτό διαμηνύει – όχι επισήμως - ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας,
σε όσους αιτούνται να καταλάβουν τις καίριες θέσεις διοίκησης μετά την 1η Σεπτεμβρίου στην περιφέρεια, με αιχμή τους έξι νέους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες.
Ο ίδιος επιμένει στην αποτελεσματικότητα. Τα αιτήματα προς τον Περιφερειάρχη από τα στελέχη της παράταξής του είναι πολλά και συνεχή. Άλλωστε, πλέον ο χρόνος περιορίζεται και οι ανακοινώσεις για τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δε θα αργήσουν.
Μια πρώτη εικόνα έχει σχηματιστεί, όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, αφού λίστα δεν υπάρχει. Θα υπάρξει μετά τις 20 Αυγούστου, με πιθανότερο χρόνο ανακοίνωσης την περίοδο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.
Όσοι λάβουν θέση ευθύνης σχεδιάζεται να παραμείνουν στο πόστο τους τουλάχιστον για το πρώτο μισό της πενταετούς θητείας Τζιτζικώστα.
Οι επτά χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, σύμφωνα με το πλάνο διοίκησης του κ. Τζιτζικώστα, θα έχουν αρμοδιότητες ανάλογες του Περιφερειάρχη στην περιφερειακή ενότητα ευθύνης τους. Αυτό, σε συνδυασμό με κάποιες θεματικές προτεραιότητες για τον καθένα, καθιστά το ρόλο τους πολύ κρίσιμο.
Με δεδομένο πάντως ότι οι θέσεις των θεματικών αντιπεριφερειαρχών αυξάνονται από τρεις σε έξι, αναμένεται οι αιρετοί χωρικοί αντιπεριφερειάρχες να μην έχουν βαρύνουσας σημασίας τομείς του διοικητικού έργου, αφού πλέον υπάρχει η δυνατότητα τους τομείς αυτούς να καλύψουν επικεντρωμένοι οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες.
Δύσκολα πάντως θα χάσει την ευθύνη για τον τουρισμό ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και αναπληρωτής του Περιφερειάρχη στην τρέχουσα διοίκηση, Γιάννης Γιώργος, διότι αφενός έχει δώσει δείγματα γραφής, αφετέρου είναι από τους στενούς συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα.
Από εκεί και πέρα οι επιλογές του Περιφερειάρχη είναι πολλές. Οι «παλιοί» τον στήριξαν στην ανεξάρτητη κάθοδό του στις εκλογές (δεν ήταν εύκολη απόφαση κόντρα στο ίδιο το κόμμα τους, ειδικά μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν) και οι νέοι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι κατόρθωσαν να καταλάβουν πολύ καλές θέσεις στην τελική κατάταξη (που δείχνει και την αποδοχή τους στην κοινωνία).
Τρεις θέσεις της σημερινής διοίκησης «χηρεύουν» από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο κ. Αντώνης Μπάμιατζης δε θα είναι πλέον πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Βασίλης Κανάκας δε θα είναι πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής και η κ. Τζελίνα Μακραντωνάκη δε θα είναι αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών. Στις θέσεις τους θα περιμένουμε νέα πρόσωπα.
Από τους επτά χωρικούς αντιπεριφερειάρχες οι τέσσερις παραμένουν ίδιοι (Γιάννης Γιώργος στη Χαλκιδική, Σοφία Μαυρίδου στην Πιερία, Γιάννης Μωυσιάδης στις Σέρρες και Θεόδωρος Θεοδωρίδης στην Πέλλα), η κ. Βούλα Πατουλίδου διαδέχεται τον κ. Γιώργο Τσαμασλή στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κώστας Καλαϊτζίδης διαδέχεται τον κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη στην Ημαθία και ο κ. Περικλής Κολότσιος διαδέχεται τον κ. Χρήστο Γκουντενούδη στο Κιλκίς.
Κατά τα λοιπά από τους 27 εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους όλοι διεκδικούν μια θέση θεματικού αντιπεριφερειάρχη, προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, προέδρου της μητροπολιτικής επιτροπής και εκπροσώπου στον ΟΑΣΘ (έμμισθη θέση την οποία σήμερα καταλαμβάνει η κ. Χριστίνα Κελεσίδου).
Ο κ. Τζιτζικώστας έχει κάνει δια του περιβάλλοντός του γνωστό ότι όλοι θα έχουν αρμοδιότητες, πλην όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα αφορούν σε αυτές τις θέσεις. Υπάρχουν οι αρμοδιότητες των εντεταλμένων συμβούλων του Περιφερειάρχη, που αφορούν σε μια πολύ μεγάλη γκάμα αντικειμένων. Υπενθυμίζεται ότι και στην τρέχουσα θητεία του στο τιμόνι της Περιφέρειας, ο κ. Τζιτζικώστας είχε δώσει τέτοιο ρόλο σε σχεδόν το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της παράταξής του, με εξαίρεση τέσσερα άτομα.
Προφανώς και τα αιτήματα που συγκεντρώνονται στο γραφείο του Περιφερειάρχη δεν αφορούν στους εντεταλμένους συμβούλους, αλλά στις έμμισθες θέσεις, που έχουν και προβολή και δυνατότητα παραγωγής σημαντικού έργου, που συνεπάγεται και ανάδειξη – ανέλιξη.
Προσδοκίες για ορισμό στις θέσεις αυτές έχουν πολλοί. Ο κ. Γιάννης Ταχματζίδης, πρώτος σε σταυρούς στη Θεσσαλονίκη, είναι από τα φαβορί για μια θέση. Ανάλογες προσδοκίες έχουν οι έμπειροι στην Αυτοδιοίκηση, αλλά νέα πρόσωπα στο περιφερειακό συμβούλιο, Χάρης Αηδονόπουλος, Αντώνης Γυφτόπουλος, Στάθης Αβραμίδης και Δημήτρης Χατζηβρέττας. Στους νέους ο ένας εκ των τριών εκλεγμένων με πάνω από 11.000 ψήφους Κώστας Γιουτίκας και η δικηγόρος, Γερακίνα Μπισμπινά, που έλαβε πάνω από 6.000 ψήφους, είναι φαβορί για μια θέση ευθύνης. Φιλοδοξίες επίσης από τους νέους έχουν και οι Σωτήρης Μπάτος, Ηλίας Ζάχαρης, Γιώργος Ασπασίδης, Γιώργος Τσαλώνης, Χρήστος Μήττας και Μιχάλης Χριστόπουλος.
Από την παλιά φρουρά οι Φάνης Παπάς και Αλέξανδρος Θάνος, που είναι και νέοι σε ηλικία, με αυξημένες αρμοδιότητες στην παρούσα διοίκηση αναμένεται να πάρουν πολύ σημαντικές θέσεις και στη νέα διοίκηση. Από εκεί και πέρα, οι παλιοί θα δώσουν τη μάχη για τις δυο θέσεις των προέδρων περιφερειακού συμβουλίου και μητροπολιτικής επιτροπής (είναι σχεδόν βέβαιο ότι η επιλογή τους θα γίνει από αυτούς, διότι απαιτείται εμπειρία), όπως και για τη θέση του εκπροσώπου της Περιφέρειας στον ΟΑΣΘ. Ποιες και πόσες θέσεις αντιπεριφερειαρχών θα δώσει στα έμπειρα (και αποδεδειγμένα πιστά) στελέχη του ο κ. Τζιτζικώστας και πόσες στα… πρωτάκια παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Πάντως, ισχυρά ονόματα υπάρχουν και στα παλαιά στελέχη, ορισμένα από τα οποία είχαν θέσεις ευθύνης στην πρώτη θητεία Τζιτζικώστα και ορισμένα όχι.