Το Ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

Το Ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης
Δεκέμβριος 15th, 2017

Το Ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

Ένας μικρός Παράδεισος με δέντρα, λουλούδια, παιδική χαρά, γήπεδα αθλοπαιδιών.

Μέσα σ'αυτό το χωριό ζουν παιδιά με πολλή φροντίδα και στοργή. Παιδιά ορφανά, ή διαλυμένων οικογενειών βρίσκουν εδώ ότι δεν κατάφερε η φυσική τους οικογένεια να τους δώσει: την ασφάλεια, την αγωγή και τα εφόδια για τη ψυχοσωματική τους ανάπτυξη και τη σωστή τους ένταξη τους στην κοινωνία. Κάθε σπίτι φιλοξενεί από 5 έως 8 παιδιά. Δύο στοργικές γυναίκες, η <<μητέρα>> και η <<θεία>>, τα φροντίζουν καθημερινά και αποτελούν μία οικογένεια. Κι ένας <<πατέρας>> δίνει κι αυτός την πατρική του φροντίδα για όλους όσους ζουν μέσα σ΄αυτό το χαρούμενο Χωριό πλαισιωμένος από επιστημονική ομάδα. Οι ανάγκες μας είναι πολλές και συνεχώς αυξάνονται. Πιστεύουμε όμως ότι, με τη βοήθεια του Θεού και τη δική σας συμπαράσταση θα συνεχίσουμε το έργο μας. Ελάτε μία μέρα στο Παιδικό μας Χωριό για να μας γνωρίσετε. ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Το παιδικό χωριό στο Φίλυρο μας ανοίγει τις πόρτες του και μας μιλάει για αυτό. Είχα την τιμή να μιλήσω με την κυρία πρόεδρο την κυρία Ζωή Δανηιλίδου που έχει κάνει τεράστιο έργο αγάπης στο παιδικό χωριό στο Φίλυρο. Μας μιλάει για το χωριό και μας ξεδιπλώνει όλο το μεγαλείο του χωριού. Παρακάτω σας παραθέτω το λόγο της και τη συνέντευξη που της πήρα.

1)Τι είναι το παιδικό χωριό στο Φίλυρο;

-Μέσα σε λίγα χρόνια, σε μια πλαγιά του Φιλύρου, ορθώθηκε ένα ολόκληρο χωριό με οκτώ πολύχρωμα σπίτια ,την <<Στέγη Νέων>>, το κτίριο πολλαπλών χρήσεων (γραφεία διοίκησης, αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσες διδασκαλίας, ιατρείο, η κατοικία του <<πατέρα>>, 3 ξενώνες, αποθήκες κ.λ.π.) και η εκκλησία, που βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης.

2)Που βρίσκεται;

-Λίγα μόλις  χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, πάνω στην κορυφή του Φιλύρου, σ΄ένα τόπο ξερό, πετρώδη και κακοτράχηλο, όμως με μια υπέροχη θέα, <<φύτρωσε>> ξαφνικά, λίγα χρόνια πριν, μία μικρή, χρωματιστή πολιτεία: Το πρώτο <<ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ>>.

Τα οκτώ σπίτια, η <<Στέγη των Νέων>>, το κτίριο πολλαπλών χρήσεων, η Εκκλησία. Αλλά και με τα χιλιάδες δέντρα που άλλαξαν το τοπίο και με τα μεγάλα του βράχια είναι κάτι μοναδικό. Όλο ζωή το <<ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ>> στο Φίλυρο γέμισε με παιδικές φωνές, χαρές και τραγούδια και ζωντάνεψε όλη την περιοχή.

3)Ποια ήταν η αφορμή να ιδρυθεί το παιδικό Ελληνικό χωριό στο Φίλυρο;

-Στην ίδρυσή του <<ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ>> οδήγησε η έλλειψη ενός χώρου για μακροχρόνια φιλοξενία ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών ή προερχόμενων από προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον. Η ανάγκη να υπάρχει μία μορφή παιδικής προστασίας που δεν θα έχει ιδρυματικό χαρακτήρα αλλά θα παρέχει οικογενειακή στήριξη, ασφάλεια και αγωγή βασισμένη στην Ελληνική-Ορθόδοξη Παράδοση, αλλά και στις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής και της ψυχολογίας.

4)Ποια είναι η ταυτότητά του;

-Το <<ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ>> στο Φίλυρο είναι αναγνωρισμένο Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είναι ανεξάρτητο από Διεθνείς Οργανισμούς και φορείς, δεν έχει ιδρυματικό χαρακτήρα και είναι το πρώτο Ελληνικό Παιδικό Χωριό.

5)Το Ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο θα έχει κάποιο σκοπό φαντάζομαι. Ποιος είναι αυτός;

-Σκοπός του Σωματείου είναι η μόνιμη και μακροχρόνια παροχή φροντίδας, μόρφωσης, στέγης και ψυχολογικής στήριξης των παιδιών στη βάση της Ελληνο-ορθόδοξης Παράδοσης και των αρχών της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας.

Το <<ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ>> επιδιώκει να προσφέρει τους βασικούς όρους της οικογενειακής ζωής σε παιδιά των οποίων οι γονείς  είτε δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή, είτε δεν μπορούν να διατηρήσουν την ευθύνη της γονικής μέριμνας για διάφορους λόγους. Ο σκοπός αυτός  πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού κατά το πρότυπο της οικογένειας που αποτελεί το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η ψυχονοητική ανάπτυξη και κοινωνική ένταξη των παιδιών που έχουν χάσει την στήριξή αυτή και που είναι απαραίτητη για να ενταχθούν ως αυτόνομα και ολοκληρωμένα μέλη στην Ελληνική κοινωνία και ακολούθως στην Ενωμένη Ευρώπη. Το πρόβλημα των παιδιών χωρίς οικογένεια ή παιδιών που τα κακομεταχειρίζονται ,γονείς που δεν έχουν ούτε να τα θρέψουν, είναι ίσως μεγαλύτερο από ότι ο μέσος πολίτης μπορεί να φανταστεί. Πολλά παιδιά ζουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους με στερήσεις και με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης υφιστάμενα την εγκατάλειψη και πολλές φορές την εγκληματική συμπεριφορά των προσώπων του στενού τους περιβάλλοντος. Σ'αυτά τα παιδιά το <<ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ>> στο Φίλυρο θέλει να χαρίσει μία αληθινή οικογένεια.

6)Πείτε μου λίγα λόγια για τη δομή και την οργάνωσή του;

-Πιο συγκεκριμένα ένα σπίτι, με μία <<μητέρα>>, μια <<θεία>> και τα <<αδέλφια>>, μία αυτόματη δηλαδή <<οικογένεια>> η οποία αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο ζωής στα πλαίσια της γενικότερης οριοθέτησης και υλοποίησης των επιδιώξεων του <<ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ>> .Το <<ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ>> χτίστηκε στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης σε μία μαγευτική τοποθεσία 35 περίπου στρεμμάτων. Στην έκταση αυτή έχουν κτιστεί 8 σπίτια,η <<Στέγη Νέων>>, το κτίριο πολλαπλών χρήσεων και μέσα σ’αυτό (τα γραφεία διοίκησης, η αίθουσα εκδηλώσεων, η βιβλιοθήκη, οι αίθουσες διδασκαλίας, το ιατρείο, η κατοικία του <<πατέρα>>, τρεις ξενώνες, οι αποθήκες, κ.λ.π.).Η Εκκλησία του <<Ελληνικού Παιδικού Χωριού>>, αφιερωμένη στην Αγία Σοφία με τις τρεις θυγατέρες της, Πίστης, Ελπίς και Αγάπη, βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης, αλλά λειτουργεί προς το παρόν στο υπόγειο κανονικά κάθε Κυριακή και στις μεγάλες εορτές. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν εγκαταστάσεις με γήπεδα αθλοπαιδιών, παιδική χαρά και διάφοροι άλλοι βοηθητικοί χώροι. Κάθε <<οικογένεια>> αποτελεί μία ξεχωριστή μονάδα οικονομίας και ζωής. Η ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών ανήκει κυρίως στη <<μητέρα>>, η επιλογή της οποίας πραγματοποιείται από επιτροπή εξειδικευμένων επιστημόνων. Αυτή πρέπει να δώσει σαν μία πραγματική μητέρα την κατανόηση και μία ζεστή αγκαλιά στα πονεμένα αυτά πλάσματα. Το βασικό προσόν που πρέπει να διαθέτει είναι η αγάπη για το παιδί και το πνεύμα αυτοθυσίας και προσφοράς. Οι μητέρες που αναλαμβάνουν το έργο τους παρακολουθούν  ειδικά μαθήματα για τον τρόπο λειτουργίας του Σωματείου και έχουν τη συμπαράσταση επιστημονικής ομάδος διαφόρων ειδικοτήτων(ιατρών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών).Τα παιδιά φοιτούν στα Δημόσια σχολεία της περιοχής τους και αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις με συμμαθητές ή φίλους τους, αλλά και  με παιδιά και τις ο0ικογένειες τους εντός και εκτός του Παιδικού χωριού. Την ευθύνη για την εφαρμογή του κανονισμού και την εκτέλεση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου φέρει ο πατέρας του Ελληνικού παιδικού χωριού, ο οποίος και κατοικεί με την οικογένεια του μέσα στο παιδικό χωριό, που πρέπει να είναι το πρότυπο ανδρός και πατέρα για τα παιδιά. Συνεργάζεται με τις μητέρες και φροντίζει για την ύπαρξη κλίματος αγάπης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των, ως επίσης και για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που απασχολούν την κάθε οικογένεια.

7)Από που προέρχονται και ποιοι είναι οι πόροι του;

-Οι οικονομικοί πόροι του Σωματείου προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, τις χορηγίες, δωρεές και τα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις. Αυτά δεν είναι αρκετά για την ολοκλήρωση του έργου μας, για αυτό και με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση δεχόμαστε κάθε προσφορά και στήριξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωματείο δεν επιχορηγείται μονίμως από το κράτος και ότι το κόστος κατασκευής ολόκληρου του Ελληνικού παιδικού χωριού στο Φίλυρο έχει αναληφθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία και προσφορά.

8)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον κόσμο;

-Πράγματι ένας καλύτερος κόσμος είναι ευθύνη όλων μας. Πιστεύουμε ότι με την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού παιδικού χωριού συμμετέχουμε στη δημιουργία μιας άλλης μορφής οικογένειας που τη χαρακτηρίζει κάτι ιδιαίτερο. <<Το ότι τα παιδιά από διάφορες δύσκολες καταστάσεις προσέρχονται και δημιουργούν οικογένειες μέσα σε κλίμα αγάπης, αλληλοσεβασμού, αποφεύγοντας την ιδρυματοποίηση τους και παράλληλα εντάσσονται σωστά στο κοινωνικό σύνολο.

Σχόλια