“Το σπαράγγι δε στηρίζεται από κανέναν”

“Το σπαράγγι δε στηρίζεται από κανέναν”
25 Απριλίου, 2011

“Το σπαράγγι δε στηρίζεται από κανέναν”

ΔΕΙΤΕ" frameborder="0" allowfullscreen> ΤΟ VIDEO Η καλλιέργεια των σπαραγγιών είναι αυτή την εποχή στα φόρτε της και η Πέλλα Τηλεόραση βρέθηκε με τον πρόεδρο των Σπαραγγοπαραγωγών, Φώτη Μαντζούκη, ο οποίος μίλησε για τη φετινή παραγωγή. «Ο Φεβρουάριος έδειχνε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ο Μάρτιος όμως δεν ήταν τόσο καλός, ο Απρίλιος δεν είναι και αυτός που προσδοκούσαμε, λόγω του ότι το Πάσχα ήταν πίσω και λέγαμε ότι θα πάμε καλά αλλά είναι μεγάλες οι ποσότητες του γερμανικού σπαραγγιού και οι τιμές πιέζονται αφόρητα από τα σούπερ μάρκετ. Εμείς σαν Σύλλογος Σπαραγγοπαραγωγών διεκδικούμε τα δίκια των παραγωγών. Μονίμως πιέζουμε παράγοντες προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τον κλάδο μας. Για τις αποζημιώσεις Έχουν συσταθεί επιτροπές ανά νομό, οι οποίες και θα εκτιμήσουν ξεχωριστά τις ζημίες. Η αποζημίωση νομίζω ότι θα γίνει οριζόντια, αν και υπάρχει ένα πρόβλημα με τα οργωμένα. Όσα από αυτά τα έχουν δει οι γεωπόνοι θα ενταχθούν στην αποζημίωση. Επίσης, να πω ότι όσοι θέλουν να χαλάσουν τις φυτείες να αφήσουν μάρτυρες, διότι θα περάσουν οι γεωπόνοι ούτως οι άλλως για να δουν τις υφιστάμενες. Δε ζητάμε μονίμως αποζημιώσεις, ζητάμε όμως ισονομία απέναντι στα άλλα αγροτικά προϊόντα. Το σπαράγγι είναι ένα απόλυτα συναλλαγματοφόρο προϊόν. Χρόνια ολόκληρα συνεισέφερε στην ελληνική οικονομία τα μέγιστα. Έφερνε τέτοιο εισόδημα, που αν και σε μικρές ποσότητες εξαγώγιμες περισσότερο ήταν στην πρώτη θέση της εισαγωγής συναλλάγματος. Αυτή τη στιγμή ενώ είναι από τις πλέον ενεργοβόρες καλλιέργειες, δηλαδή έχει απαίτηση σε καύσιμα μεγαλύτερη, γιατί το μέσον που παίρνει τα σπαράγγια από το χωράφι προς τη διαλογή και συσκευασία μπορεί να πάει και να 'ρθει στο χωράφι 5 φορές. Επί 60 μέρες φανταστείτε τι καύσιμα ξοδεύονται. Και στη φάση του σαμαρώματος γίνονται 6 παρεμβάσεις, μηχανολογικού χαρακτήρα. Αυτά έχουν ανάγκη σε καύσιμα. Οπότε, δεν μπορεί το σπαράγγι να παίρνει 2,5-3 ευρώ το στρέμμα και π.χ. το σιτάρι να παίρνει 5 ευρώ, που η ανάγκη σε μηχανοώρες είναι ασύγκριτα λιγότερες από ότι στο σπαράγγι. Θέτουμε το ζήτημα αυτό στην Πολιτεία για να δει διαφορετικά την κάθε περίπτωση». Στήριξη «Δε στηρίζεται από κανέναν το ελληνικό σπαράγγι και πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να βρούμε νέες αγορές, που υπάρχουν πολλές περιφερειακές, εκτός της Γερμανίας, και πρωτίστως να υπάρξει στροφή στο πράσινο σπαράγγι, το οποίο είναι πιο προσιτό και στην ελληνίδα νοικοκυρά διότι δεν έχει τη διαδικασία του καθαρίσματος και μαγειρέματος».

Σχόλια