Γιατί ο εγκέφαλός μας κρατά μόνο τις καλές αναμνήσεις…

Γιατί ο εγκέφαλός μας κρατά μόνο τις καλές αναμνήσεις…
1 Μαΐου, 2014

Γιατί ο εγκέφαλός μας κρατά μόνο τις καλές αναμνήσεις…

Αν ανατρέξουμε νοερά στο παρελθόν είναι πιθανότερο να εστιάσουμε στις καλές στιγμές παρά στα αρνητικά συμβάντα, κάτι που φυσικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου Limerik της Ιρλανδίας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Memory. Στο πλαίσιο της έρευνας με επικεφαλής τον ψυχολόγο Timothy Ritchie, οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 562 εθελοντές που προερχόταν από δέκα διαφορετικές κουλτούρες. Από Γκανέζους φοιτητές μέχρι Γερμανούς πολίτες που τους ζητήθηκε να θυμηθούν τη πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν ανεξαρτήτως κουλτούρας, φαίνεται πως φοράμε… ροζ γυαλιά όταν ανακαλούμε τις αναμνήσεις της ζωής μας.
Αυτό, μάλιστα, έχει ως αποτέλεσμα οι θετικές αναμνήσεις να είναι πιο ξεκάθαρες στο μυαλό των ερωτηθέντων, από τις δυσάρεστες, ενώ ακόμη και στα δυσάρεστα είχε δοθεί μια θετική χροιά.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν την τάση του εγκεφάλου μας να ξεχνά γρήγορα τα δυσάρεστα και να εστιάζει στα θετικά.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές μπορεί ο λόγος που συμβαίνει αυτό να μην είναι γνωστός, ωστόσο αποτελεί ένα φαινόμενο που επηρεάζει θετικά πέρα από τις αναμνήσεις μας και την αυτοεκτίμησή μας, μας βοηθά να ξεπεράσουμε τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής και προάγει την διατήρηση των θετικών συναισθημάτων.

Σχόλια