Η μεσογειακή διατροφή δεν αυξάνει τον κίνδυνο για κάταγμα

Η μεσογειακή διατροφή δεν αυξάνει τον κίνδυνο για κάταγμα
31 Μαρτίου, 2016

Η μεσογειακή διατροφή δεν αυξάνει τον κίνδυνο για κάταγμα

Οι γυναίκες που ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής μπορεί να διατρέχουν λίγο μειωμένο κίνδυνο κατάγματος λόγω οστεοπόρωσης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το εύρημα αυτό θεωρείται σημαντικό, διότι η παραδοσιακή μεσογειακή (και ελληνική) διατροφή δεν συνιστά ιδιαίτερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία είναι απαραίτητα για γερά οστά και επομένως θα περίμενε κανείς ότι αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ωστόσο η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και ψαριών μπορεί να διαφυλάσσει την υγεία των οστών.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Βούρτσμπουργκ, στη Γερμανία, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 90.000 εθελόντριες οι οποίες επί 16 χρόνια συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υγείας.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι γυναίκες που είχαν ηλικία 50-79 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν υποστεί συνολικώς 28.718 κατάγματα, τα 2.121 εκ των οποίων ήσαν κατάγματα ισχίου, τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα λόγω οστεοπόρωσης.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όσες εθελόντριες ακολουθούσαν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής και έτσι έτρωγαν λίγα γαλακτοκομικά, είχαν λίγο λιγότερες πιθανότητες (η μείωση του κινδύνου ήταν μόλις 0,29%) να υποστούν κάταγμα ισχίου σε σύγκριση με όσες ακολουθούσαν δυτικού τύπου διατροφή.

Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν χρειαζόμαστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έσπευσαν να επισημάνουν οι ερευνητές. Επειδή, όμως, η ακολούθηση της μεσογειακής διατροφής παρέχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία (π.χ. μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και άνοιας) είναι θετικό ότι δεν υπονομεύει στην πορεία την υγεία των οστών.

Σχόλια