Ξεκίνησε ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
14 Οκτωβρίου, 2016

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο χορηγείται δωρεάν.

Ο λόγος είναι όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο, καθώς απαιτείται χρονική περίοδος 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όπως αναφέρει στο praktoreio-ygeias.gr του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, «φιλοδοξία μας είναι η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας να αγγίξει το 25%, από 11% περίπου, που κυμάνθηκε πέρυσι».

Προκειμένου να διευκολυνθεί και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός των εργαζομένων συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Υγείας Συντονιστική Επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, τον Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων και τη Διοίκηση των Νοσοκομείων θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων στις δομές υγείας. Επιπλέον 20.000 εμβόλια, δωρεά της φαρμακοβιομηχανίας θα διατεθούν στις δομές του ΕΣΥ, προκειμένου οι εργαζόμενοι επιτόπου να εμβολιάζονται.

Οδηγίες χορήγησης εμβολίου

Στα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση του εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν).

Ομάδες αυξημένου κινδύνου

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα.

Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες,

Ατομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερης των 40 kg/m2 , παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.) .

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Κατά την περίοδο γρίπης 2015-2016 καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 408 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Συνολικά, καταγράφηκαν 197 θάνατοι. Τα 166 (84,3%) κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Σχόλια