Μέτρα για την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας
Μέτρα για την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας
Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα στη βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη και τους εκπροσώπους του νεοσύστατου Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πέλλας, η κ. Τζάκρη είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου στον οποίο έθεσε τα θέματα που συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων.
Όπως τόνισε η κ. Τζάκρη στον κ. Αποστόλου, ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας είναι πολύ σημαντικός για την Ελλάδα, τόσο όσον αφορά στην παραγωγή γάλακτος, όσο και στην παραγωγή κρέατος, με την υψηλή σπουδαιότητα της παραγωγής γάλακτος, πρώτη ύλη η οποία κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στην παραγωγή φέτας, αλλά και άλλων τυριών και γιαουρτιού.
Ο κλάδος αυτός, αξιοποιεί τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, όπου κατά κανόνα αποτελεί και τον κύριο παραγωγικό κλάδο. Το αιγοπρόβειο γάλα αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή φημισμένων υψηλής αξίας ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η υψηλή ποιότητα του παραγόμενου κρέατος, ως αποτέλεσμα μιας σειράς παραμέτρων που χαρακτηρίζουν την ελληνική πραγματικότητα όπως το εκτατικό σύστημα εκτροφής και οι εγχώριες φυλές.
Η μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα ο κλάδος αυτός, έχει αναδειχθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκ μέρους του οποίου γίνονται προσπάθειες με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών των κτηνοτρόφων, καθώς και την αύξηση του εισοδήματός τους με την προώθηση συγκεκριμένης δέσμης μέτρων:
- Η αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων το 2017, τόσο όσον αφορά στην αύξηση των δικαιούχων, όσο και της ενίσχυσης ζώο. Η ενίσχυση ανά ζώο το 2017 θα ανέλθει σε 9,7 € ανά ζώο από 6,2 € το 2016 και οι δικαιούχοι σε 41.297 από 23.032. Στόχος της αύξησης αυτής είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
- Η προστασία της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής, με τη θέσπιση του Νόμου 4492/2017 για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στόχος είναι η νομοθετική αυτή πράξη να οδηγήσει στη βελτίωση της διαφάνειας της αγοράς και της αποφυγής παραπλάνησης του καταναλωτή. Η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης αφορά στο σύνολο των γαλακτοκομικών προϊόντων και όχι μόνο στα προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα.
- Η άμεση ενεργοποίηση του Π.Δ. 420/1993 από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών που ορίζει την υποχρεωτική δήλωση όλων των τροφίμων ζωικής προέλευσης από τα κράτη μέλη, διάταξη η οποία φαίνεται ότι δεν τηρείται. Στις πύλες εισόδου, στα τελωνεία, θα καταγράφεται όλη η ποσότητα γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Η λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά και τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές αρμοδιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στόχος είναι να περιοριστούν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές οι οποίες έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα τις μειωμένες τιμές που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι κατά την εμπορία του γάλακτος.
- Η εθνική συνεννόηση για τη σύσταση μιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα η οποία είναι ύψιστη ανάγκη για την υπεράσπιση και προώθηση αυτού του εξαιρετικά διάσημου και ποιοτικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές.
- Δέσμη μέτρων για εντατικότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς (με τη διασύνδεση του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ με το ΟΣΔΕ, δημιουργία μητρώων για την καταγραφή ορθών ισοζυγίων γάλακτος, στοχευμένοι έλεγχοι στις εισαγωγές γάλακτος από γειτονικές χώρες, αυστηρότεροι έλεγχοι για την ιχνηλασιμότητα κ.λπ.).
- Διερευνάται η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis λόγω της μείωσης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων από τις χαμηλές τιμές του γάλακτος.