Σε συμπληγάδες καινοτομίας – κόστους φαρμάκων η Ευρώπη

Σε συμπληγάδες καινοτομίας – κόστους φαρμάκων η Ευρώπη
28 Απριλίου, 2023

Σε συμπληγάδες καινοτομίας – κόστους φαρμάκων η Ευρώπη

Διαπραγματεύσεις με στόχο τη μέγιστη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, αλλά και ταυτόχρονη μείωση του κόστους των θεραπειών αυτών ξεκινά η Κομισιόν με την ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σχέδιο για την αλλαγή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη φαρμακευτική πολιτική των 27 κρατών-μελών, κυρίως σε ότι αφορά την αποκλειστικότητα των δεδομένων για τα νέα σκευάσματα που προκύπτουν από την έρευνα και ανάπτυξη των φαρμακευτικών βιομηχανιών, γεγονός που αποτελεί πεδίο αιχμής για την προστασία της πατέντας ευρεσιτεχνίας και τελικά, της τιμής με την οποία τα φάρμακα αυτά διατίθενται στην αγορά της Ευρώπης.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα μας, με τη συμμετοχή του πρέσβυ της Δανίας στη χώρα μας Κλάβς Χόλμ, του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιου Παπαδημητρίου, του γενικού διευθυντή της Boehringer Ingelheim Δημήτρη Αναγνωστάκη και του προέδρου της Novartis Κώστα Παπαγιάννη.

Στην ομιλία του ο κ. Χόλμ αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με την κατάθεση του νέου σχεδίου, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η δυνατότητες του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου να πληρώνει τις καινοτόμες θεραπείες, δεδομένου ότι και η αμερικανική κυβέρνηση – μέσω του προέδρου Μπάιντεν – θέτει πλέον ζήτημα μείωσης των τιμών των νέων φαρμάκων. Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, τόνισε, ότι θα πρέπει οι αντιπροτάσεις θα πρέπει να δίνουν λύση στο πρόβλημα, εστιάζοντας στις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και τις ελλείψεις φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου μιλώντας στο Φόρουμ, σημείωσε πως η Ε.Ε. υπέρ του δέοντος αυστηρή, παρότι ο διεθνής ανταγωνισμός δεν ενδιαφέρεται καθόλου γι΄ αυτό.

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια