Τι γίνεται με τις ανεμώνες στις ελληνικές θάλασσες -Πού τις συναντάμε, τι κάνουμε εάν μας τσιμπήσουν

Τι γίνεται με τις ανεμώνες στις ελληνικές θάλασσες -Πού τις συναντάμε, τι κάνουμε εάν μας τσιμπήσουν
1 Αυγούστου, 2023

Τι γίνεται με τις ανεμώνες στις ελληνικές θάλασσες -Πού τις συναντάμε, τι κάνουμε εάν μας τσιμπήσουν

Αναστάτωση προκάλεσε χθες η εικόνα από το τσίμπημα που προκάλεσε σε ένα 9χρονο αγοράκι θαλάσσια ανεμώνη σε παραλία στο Καλαμάκι Κορινθίας, με αποτέλεσμα το παιδί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο προκειμένου να λάβει την κατάλληλη αγωγή.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες, υπάρχουν πολλά είδη από ανεμώνες στις ελληνικές θάλασσες, άλλα πιο επικίνδυνα και άλλα λιγότερο. Το μόνο σίγουρο ότι το τσίμπημα τους προκαλεί έντονο πόνο, φαγούρα, ενώ στις περισσότερες φορές αφήνουν ένα κόκκινο σημάδι στο δέρμα το οποίο υποχωρεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον ειδικό-θαλάσσιο βιολόγο, Χρήστο Τακλή ο οποίος ανέλυσε τα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις θαλάσσιες ανεμώνες, αλλά και τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος.

Πού συναντάμε τις θαλάσσιες ανεμώνες
Όπως αναφέρει ο κ. Τακλής «οι θαλάσσιες ανεμώνες δεν είναι φυτά, αλλά ζώα. Φέρουν πλοκάμια και τις συναντάμε κυρίως στα βράχια ή στον βυθό της θάλασσας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δούμε θαλάσσιες ανεμώνες να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων. Υπάρχουν πολλά είδη, μερικά εκ των οποίων προκαλούν άσχημα τσιμπήματα. Το τσίμπημά τους προκαλεί έντονο και οξύ πόνο, προκαλώντας ένα χαρακτηριστικό σημάδι το οποίο μπορεί να παραμείνει στο δέρμα για αρκετό καιρό. Ανήκουν στην κατηγορία των ανθόζωων, όπως και οι μέδουσες».

Πώς αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα από μια θαλάσσια ανεμώνη
Όσον αφορά τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε τα αμέσως επόμενα μετά μετά το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης ο κ. Τακλής σημειώνει ότι θα πρέπει να δράσουμε όπως όταν δεχόμαστε ένα τσίμπημα από μέδουσα.

«Η αντιμετώπιση κάθε τσιμπήματος από θαλάσσια ανεμώνη διαφέρει ανάλογα με το είδος. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να δράσουμε με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του τσιμπήματος από μια μέδουσα. Κάποια κορτιζονούχα αλοιφή σε πρώτη φάση και εάν κριθεί απαραίτητο μεταφορά στο πλησιέστερο νοσοκομείο για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή», αναφέρει στο iefimerida.gr o ειδικός-θαλάσσιος βιολόγος.

Υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε από τις θαλάσσιες ανεμώνες;
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί δεν υπάρχει κανένας «κανόνας» που θα μας εξασφαλίζει προστασία σε βαθμό 100% απέναντι στις θαλάσσσιες ανεμώνες. Σε σχετικό ερώτημα για το πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες τσιμπήματος, ο κ. Τακλής απάντησε «πως καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την συχνή επαφή με τα βράχια στη θάλασσα, καθώς όπως προαναφέραμε οι θαλάσσιες ανεμώνες ως επι το πλείστον ζουν πάνω σε αυτά».

«Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη θαλάσσιων ανεμώνων στις ελληνικές θάλασσες δεν είναι ένα φαινόμενο ανησυχητικό και πρωτόγνωρο», κατέληξε ο κ. Τακλής.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφείες korinthostv.gr

Σχόλια