Χρήση κινητού στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στη συμπεριφορά των παιδιών
Χρήση κινητού στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στη συμπεριφορά των παιδιών
Οι επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης του κινητού από τις μέλλουσες μητέρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην συμπεριφορά των παιδιών, αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης Ισπανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, ανέλυσαν στοιχεία για 80.000 ζεύγη μητέρας-παιδιού σε Δανία, Ισπανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Κορέα για μία περίοδο 15 ετών.
Το δείγμα από την Δανία αφορούσε την περίοδο του 1996 και περιείχε αρκετές γυναίκες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά 5-7 ετών, οι μητέρες των οποίων έκαναν μεγάλη χρήση του κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συγκέντρωναν στοιχεία αυξημένου κίνδυνου συμπεριφορικών προβλημάτων και ειδικά υπερκινητικότητας.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά των γυναικών που ανέφεραν τουλάχιστον τέσσερα τηλεφωνήματα την ημέρα από κινητό ή τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας μεγαλύτερης της μίας ώρας, είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπερκινητικά συγκριτικά με τα παιδιά των γυναικών που έκαναν λιγότερες ή καθόλου κλήσεις.
Τα παιδιά των γυναικών που δεν έκαναν χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την κύηση είχαν μικρότερο κίνδυνο συμπεριφορικών και συναισθηματικών προβλημάτων.
Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψη και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, η οικογενειακή κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Λάουρα Μπιρκς, «δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος γνωστός βιολογικός μηχανισμός που να οδηγεί την προγεννητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων να προάγει την υπερκινητικότητα στους απογόνους, τα αποτελέσματα μας προκαλούν έκπληξη».
Διευκρινίζει πάντως ότι η μελέτη δεν υποστηρίζει ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ή διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ανατροφής, μπορούν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ μητρικής χρήση κινητού τηλεφώνου στην εγκυμοσύνη και των παιδικών προβλημάτων συμπεριφοράς.
«Τα αποτελέσματα πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή», προσθέτει.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environment International.
mns ευ ζην